La campanya “Aprofitem els aliments” evita el malbaratament de 18,6 tones
Més de 3.000 persones s’han sumat a la lluita contra el malbaratament alimentari participant en les diverses activitats organitzades pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació
La campanya va començar amb els àpats Gastrorecup.
La campanya de de sensibilització i conscienciació “Aprofitem els aliments” que ha impulsat el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARPA), ha permès recuperar un total de 18,6 tones de menjar. En aquest sentit, l’objectiu era conscienciar i sensibilitzar la ciutadania, mitjançant diverses activitats, sobre la prevenció de pèrdues i malbaratament alimentari.
Així doncs, aquests aliments aconseguits, segons la Calculadora del valor dels aliments de la FAO (Organització de les Nacions Unides per a l’Agricultura i l’Alimentació), suposen un estalvi d’11,974.222,7 litres d’aigua i de 9.045,25 kg de CO2.
La campanya va començar el 19 de setembre amb els àpats Gastrorecup, uns menús elaborats en restaurants amb aliments descartats del circuit comercial, que va comptar amb la participació de 51 restaurants de tot Catalunya. Els productes utilitzats estaven en perfecte condicions per al consum humà, però es descartaven al llarg de la cadena alimentària. En concret, durant els àpats Gastrorecup s’han recuperat 6.000 kg d’aliments i s’han servit un total de 2.500 àpats als diferents comensals assistents.
Dins d’aquesta campanya, també es va organitzar la 4a Marató #JoEspigolo, juntament amb la Fundació Espigoladors, que va comptar amb la participació de més de 130 persones voluntàries i es van recuperar 12,1 tones de fruites i verdures directament del camp. La marató es va dur a terme de forma simultània a Alcoletge (Lleida), el Parc Agrari del Baix Llobregat (Barcelona), Vilafranca del Penedès (Barcelona), Vilanova del Vallès (Barcelona), Cambrils (Tarragona) i l’Armentera (Girona). Ara, el producte espigolat, que equival a 44.942 racions, s’ha repartit a centres de distribució gratuïta d’aliments de Catalunya.
La campanya es va concloure amb el Gran Dinar d’Aprofitament Alimentari celebrat a Girona i en què van participar més de 70 voluntaris. En aquest, es van servir més de 450 àpats, a partir de 500 kg d’aliments fruit d’espigolades en camps, de recollides d’excedents en mercats i de la recuperació d’aliments en comerços locals de la zona. El dinar va ser protagonitzat per quatre cuiners de Girona: Lluc Quintana, del restaurant Can Xapes; la Susanna Domingo, de Menjar Casolà; la Carme Picas, d’El Ginjoler, i l’Hugo Pérez, del restaurant Hakuk Gastrobar. Aquesta activitat es va organitzar conjuntament amb el suport de la Fundació Banc dels Aliments de Girona, la Plataforma Aprofitem els Aliments, la Diputació de Girona i l’Ajuntament de Girona, a més d’altres entitats locals.
La campanya Aprofitem els aliments s’emmarca dins del Pla estratègic d’alimentació de Catalunya, que cerca avançar cap a un sistema agroalimentari més sostenible i basat en l’economia circular i recuperar el valor dels aliments.
Font: DARPA