SANITAT VEGETAL | 19/11/2024  Ruralcat

Es crea una guia fotogràfica de les fisiopaties i malalties fúngiques pel sector citrícola català

El projecte INFO-CIT de l’IRTA permetrà identificar amb antelació la lesió o podridura de la fruita i reduir l’ús de fitosanitaris

Aquest projecte ajudarà a minimitzar pèrdues econòmiques

L’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentària de Catalunya (IRTA) ha elaborat un manual descriptiu i una guia fotogràfica que il·lustren i descriuen les fisiopaties i les malalties fúngiques que es detecten més habitualment en el sector citrícola català. Ha estat en el marc del projecte INFO-CIT, que té l’objectiu de millorar el coneixement sobre aquests danys i podridures per identificar-les el més aviat possible i actuar adequadament. Això minimitzarà pèrdues econòmiques i, a més, permetrà optimitzar l’ús de productes fitosanitaris.

 

Aquest sector produeix anualment unes 132.000 tones de fruites, de les quals la immensa majoria són mandarines i taronges. Així, per primera vegada aquests materials estan dirigits tant als professionals de les centrals fructícoles com als que treballen en organismes públics o en empreses, i se centra en la post collita, és a dir, des que les fruites s’han collit i es classifiquen a les centrals fins que arriben a les llars dels consumidors o consumidores.

 

En aquest sentit, quan en una fruita es detecta una podridura causada per fongs, es deprecia i cal descartar-la i en molts casos ens indica que podem tenir problemes durant la conservació de la resta. Pel que fa a les lesions, defectes i fisiopaties, poden ser conseqüència, entre d’altres, d’excessos de fred, desordres nutricionals, radiació solar, i de vegades representen simplement un problema d’aspecte, ja que no alteren ni la textura ni el gust. Tot i així, les fruites amb fisiopaties tampoc es poden comercialitzar pels canals habituals, perquè queden fora dels estàndards estètics que demanen les distribuïdores o les cadenes d’alimentació.

 

Cal identificar el més aviat possible i millor totes aquestes alteracions, tot i que, de moment, es tracta d’una assignatura pendent, ja que requereix d’experiència i coneixement dels símptomes i no és senzill, perquè n’hi ha moltes de diferents que alhora es poden confondre perquè tenen símptomes similars.

 

Per això, el projecte INFO-CIT ha inclòs l’edició de diferents materials divulgatius i la celebració d’una jornada formativa amb mig centenar de professionals del sector citrícola de Catalunya, als quals les investigadores de l’IRTA els han explicat les claus i símptomes a tenir en compte per fer  una millor i més ràpida identificació de fisiopaties i podridures en taronges i mandarines. Tot això, permetrà ajudar a la gestió de la fruita, millorar els resultats en mercats llunyans, i consolidar els més pròxims, ja que s’espera limitar els retorns de productes que no arriben en condicions adequades. Així mateix, identificar aviat quina lesió o podridura té aquella fruita concreta permetrà reduir i racionalitzar l’ús de fitosanitaris perquè es coneixerà amb anterioritat quin és l’agent causant de la podridura i per tant, es podrá fer un us més racional i adequat dels productes fitosanitaris, fet que suposa un clar benefici per a la salut humana i el medi ambient.

 

INFO-CIT és la continuació de dues iniciatives anteriors que havien editat materials referents a les fisiopaties/danys i les podridures de la fruita de pinyol (préssec i nectarina) i de la fruita de llavor (poma i pera).

 

FONT: IRTA