ALIMENTACIÓ | 20/11/2024  Ruralcat

Es crea la Plataforma Catalana de Nutrients per avançar cap a una gestió sostenible als sectors agrícola i ramader

La iniciativa agruparà tots els actors implicats en la cadena de valor per unir esforços i impulsar conjuntament idees

La idea neix per part del Centre Tecnològic BETA de la UVic-UCC.

La Plataforma Catalana de Nutrients pretén convocar experts en diferents disciplines per a unir esforços, compartir coneixements i convergir cap a una millora de la gestió dels nutrients que es generen al territori català. La iniciativa neix amb l’objectiu de fer front a la creixent demanda d’aliments de qualitat nutricional a Catalunya, produint-los de manera sostenible i adaptant-se al canvi climàtic. Aquesta fita necessita, a la vegada, que el sector agrari, la indústria agroalimentària i les indústries auxiliars treballin alineats sota aquestes directrius.

 

En aquest sentit, una de les peces claus que intervindran en la qualitat i sostenibilitat en la producció d’aliments és l’ús que aquests sectors facin de certs nutrients que es podrien considerar estratègics. Concretament, seria el cas del nitrogen i el fòsfor que calen per la producció ramadera i per al creixement dels cultius. Per això, la Comissió Europea ha fixat l’objectiu mediambiental de reduir en un 50% les pèrdues de nutrients de cara a l’any 2030 per garantir que no hi hagi un deteriorament en la fertilitat del sòl i espera que aquest objectiu condueixi a una reducció en l’ús de fertilitzants d’almenys un 20%.

 

Així, la idea d’aquesta plataforma neix per part del Centre Tecnològic BETA de la UVic-UCC després de portar a Lleida la darrera conferència de la Plataforma Europea de Fòsfor Sostenible (ESPP) amb l’objectiu de plasmar l’essència d’aquest grup de treball europeu i adaptar-lo a Catalunya. En aquest sentit, al llarg d’aquesta ponència es va debatre sobre el futur de la gestió sostenible del fòsfor en el context mediterrani abordant els quatre punts clau (agricultura orgànica, reutilització de l’aigua, eutrofització i balanç del P i transició energètica).

 

No obstant això, les bones pràctiques agrícoles i ramaderes, en relació amb l’ús dels nutrients, no són una cosa recent. De fet, ja fa molts anys que el sector agrari mira d’adaptar-se als canvis per fer una gestió responsable del nitrogen, gràcies a la implementació de mesures complexes i costoses com l’alimentació per fases, que ajusta les aportacions de proteïna al creixement dels animals; la utilització de maquinària d’aplicació innovadora amb tubs penjants, habilitada amb eines com el conductímetre o el GPS per a una fertilització de precisió; o bé la implementació de tecnologies de tractament, moltes elles provinents de l’àmbit del sanejament d’aigües, les quals es van introduint, cada vegada més en les explotacions ramaderes.

 

A més, darrerament va creixent l’atenció cap al fòsfor, com a element estratègic del sector. Així, tot i que ja hi ha hagut treballs centrats en l’adaptació de les dietes dels animals amb l’ús de fitases, ara es posa el focus en la recuperació del fòsfor de les dejeccions ramaderes, així com en un millor aprofitament d’aquest nutrient per una qüestió d’eficiència d’aquest recurs finit.

 

Llançament de la Plataforma Catalana de Nutrients

Així, serà el 17 de desembre quan a Vic es portarà a terme la jornada per conèixer i traçar els primers passos cap a la creació d’aquesta plataforma multisectorial.  A banda de representats del sector ramader i agrícola, la Plataforma també estarà formada per representants de les indústries vinculades a la gestió de nutrients com proveïdors de tecnologies i productors de fertilitzants. També hi haurà universitats i centres de recerca referents en l’àmbit.

 

Amb aquesta iniciativa es vol posicionar Catalunya com a territori de referència en l’àmbit de la implantació d’actuacions adreçades cap a la gestió sostenible dels nutrients.

 

Font: DARPA