INNOVACIÓ | 27/11/2024  Ruralcat

Comença la 7a edició de l’iFest, la competició per fomentar l’emprenedoria entre els joves de Catalunya

Els participants de la fira són persones interessades per la ciència, la innovació i la tecnologia

Cada equip ha d’estar integrat per dos o tres participants que superin els reptes. FONT: Marc Sánchez Fotografia

El festival iFest és una iniciativa del Govern de la Generalitat de Catalunya impulsada a través dels Departaments d’Empresa i Treball; Educació i Formació Professional; Recerca i Universitats; Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació; i Cultura, els desafiaments provenen de la ciència, la tecnologia i la disrupció i estan vinculats als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). En aquest sentit, es tracta d’un programa d’emprenedoria i innovació que ofereix acompanyament als joves del país amb l’objectiu de promoure el talent i fomentar la creació de solucions per als reptes de la societat.

 

Així, els participants de la fira són estudiants de 3r i 4rt d’ESO, formació professional, batxillerat, estudiants universitaris i/o emprenedors de fins a 30 anys interessats per la ciència, la innovació, la tecnologia i que vulguin fer aportacions disruptives a la societat. Cada equip ha d’estar integrat per dos o tres participants (players) que han de resoldre diferents reptes reals plantejats per empreses que, a través de la tecnologia, volen tenir impacte en la societat. Es tracta d’organitzacions i empreses arrelades a Catalunya i col·laboradores de l’iFest que aposten pel descobriment de talent jove que vulgui trobar solucions a aquests desafiaments. Concretament, les d’enguany són: Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRi), Hospital Vall d’Hebron, 3Cat, 42 Barcelona de la Fundación Telefónica, Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, Veritas, Rodalies de Catalunya-Renfe i Barcelona Music Lab. Representant el repte de l’Administració, el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació presenta un desafiament per assegurar el relleu generacional en el sector agroalimentari i garantir una producció local, sostenible i de proximitat dels aliments al món rural.

 

En aquesta línia, per preparar les solucions als reptes que les empreses plantegen, els centres docents de Catalunya tenen l’oportunitat de formar els i les joves participants a través de l’iFest Bootcamp, plataforma que ja està en marxa i ofereix una formació en prototipatge, innovació i emprenedoria per mitjà de la metodologia de design thinking per a la generació d’idees disruptives i el desenvolupament de projectes.

 

Així, un cop tinguin aquests projectes a punt, els participants els podran presentar a l’iFest Challenge Competition, que obrirà inscripcions el pròxim febrer de 2025 i celebrarà la gran final el mes de maig en format demo day. El jurat seleccionarà les tres millors solucions de cada categoria (junior i sènior). Els guanyadors tindran l’oportunitat de desenvolupar i preaccelerar els seus projectes en el marc de l’iFest Acceleration (al juny) amb una setmana d’immersió a l’ecosistema emprenedor de Catalunya (equips junior) i de Portugal (equips sènior).

 

FONT: DARPA