AGRICULTURA | 02/12/2024  Ruralcat

La Comissió Europea publica un reglament que unifica la metodologia de mostreig per classificar els olis d’oliva

El text estableix les formes de notificació entre els diferents Estats membres dels defectes organolèptics que es detectin en els olis

oli oliva

Les característiques dels olis s'actualitzen periòdicament.

La Comissió Europea ha publicat un reglament en el qual es denomina la metodologia de mostreig on s’unifiquen els criteris amb els qual es distingirà entre oli d’oliva i un oli d’oliva verge extra (AOVE). En aquest sentit, el Diari Oficial de la Unió Europea (DOUE) ha redactat la normativa mitjançant la qual es detalla que la mitjana del defecte organolèptic és un dels paràmetres que distingeixen la categoria d’AVOE de la categoria d’oli d’oliva verge. Així, aquests defectes organolèptics poden sorgir durant el procés d’elaboració de l’oli d’oliva, però també es poden deure a unes condicions inadequades de transport i emmagatzematge.

 

És per això, que la Comissió veu convenient especificar les formes de notificació entre els diferents Estats membres dels defectes organolèptics que es detectin en un oli etiquetat com a AVOE. En aquesta línia, el text establert recorda que els mètodes d'anàlisi que s'han de fer servir per avaluar les característiques dels olis s'actualitzen periòdicament en funció de l'opinió d'experts químics i en consonància amb els treballs efectuats al Consell Oleícola Internacional (COI).

 

Per això, ara la CE ha analitzat aquests mètodes per “garantir una correcta aplicació a escala de la UE dels mètodes d’anàlisi més recents establerts pel COI”. Així, el reglament que entrarà en vigor passats 20 dies des de la seva publicació al DOUE, recull que s'ha d'aclarir la metodologia “donades les diferents interpretacions que fan les autoritats que realitzen controls de conformitat”.

 

Font: Agroinformacion

Informació relacionada