DIADA DE TOTS SANTS | 29/10/2010  AlimenCat

Un total de 117 pastisseries catalanes ofereixen panellets amb certificació ETG

Es preveu que al llarg d'aquest cap de setmana, les pastisseries de Catalunya venguin més de 900.000 quilos de panellets per a la castanyada. A més, durant la diada de Tots Sants, 117 pastisseries catalanes elaboraran panellets amb certificació d'Especialitat Tradicional Garantida (ETG), 93 a Barcelona, 15 a Girona, 7 a Tarragona i 2 a Lleida. Aquest distintiu europeu garanteix al consumidor que els panellets s'han elaborat respectant la recepta tradicional. El preu d'aquests dolços oscil·larà entre els 35 i els 45 euros el quilo.

Font: DAR.

 

Els consumidors podran identificar aquests panellets a les pastisseries mitjançant la llegenda: "Panellets. Especialitat Tradicional Garantida", juntament amb el logotip comunitari.
 

Distintiu agroalimentari reconegut l'any 2002 per la UE

El Departament d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural en col·laboració amb la Federació Catalana de Pastisseria va impulsar el reconeixement dels panellets com a Especialitat Tradicional Garantida (ETG) i l’any 2002 van ser reconeguts per la Unió Europea (UE), quedant, així, inscrits en el Registre comunitari.
 
Les ETG són un distintiu agroalimentari que empara aquells productes agrícoles i alimentaris amb unes característiques específiques quant a mètodes tradicionals de producció i que no està reservat a una zona geogràfica concreta, per la qual cosa es tracta de la protecció d’una recepta tradicional. Amb aquest reconeixement, la UE pretén preservar els productes de la cultura alimentària a Europa.
 
Els panellets formen part de la gastronomia catalana tradicional com a postres típiques de la diada de Tots Sants, conjuntament amb les castanyes, els moniatos, i el vi dolç. L’origen d’aquests dolços, que antigament tenien un caràcter sacramental, data del segle XVIII. L’elaboració de Panellets ETG és típica i tradicional de Catalunya, encara que també s’elabora en d’altres indrets de l’Estat.
 

Castanyes de major qualitat a tres euros el quilo

Quant a la venda de castanyes, l'Associació Gremial d'Empresaris Majoristes de Fruites i Verdures de Barcelona (AGEM), preveu un augment del 10% respecte a l'any passat, tot i l'encariment del producte, que es situa al voltant dels tres euros el quilo. Val a dir, també, que enguany les castanyes són de millor qualitat, gràcies a l'equilibri climàtic que hi ha hagut de pluges i poca intensitat de calor, segons AGEM.
 
De moniatos també se'n vendran més. Aquest producte que antigament estava molt limitat a la temporada de tardor ha ampliat la seva comercialització gràcies a la demanda per part de la població d'origen sud-americà que en consumeix durant tot l'any.