L'IRTA elabora prototips de sucs i purés enriquits per a gent gran
Aquests productes són fruit de la investigació per al projecte europeu OPTIFEL, dedicat a l'alimentació per a persones grans. L'objectiu és evitar la malnutrició i adaptar els productes a les necessitats d'aquest sector de la població.
Segons dades de l’Eurostat, a partir del 2060 el 30% de la població europea tindrà més de 65 anys, i 1 de cada 8 en tindrà més de 80. El repte, tant per a la indústria alimentària com per a la restauració, és desenvolupar aliments i serveis innovadors adaptats a les necessitats nutricionals de les persones grans.
En aquest sentit, investigadors de l’IRTA han treballat en l’elaboració de prototips d’aliments basats en fruites i verdures que compleixen les especificacions d’utilització i també les funcionals per a la gent gran. Els aliments que s’han desenvolupat han estat líquids, tipus smoothie, i d’altres tipus sòlids tous, com purés i talls de poma de textura tova. En alguns d’aquests productes s’han afegit proteïnes per enriquir-los, així com també minerals i vitamines. El desenvolupament d’aquests prototips ha tingut en compte com a tecnologies de conservació els tractaments tèrmics convencionals, però també l’aplicació de noves tecnologies més respectuoses amb les propietats sensorials i nutricionals dels aliments com són l’alta pressió (HPP) i l’escalfament òhmic.
La investigació ha inclòs l’estudi de l’envasament més adient ja sigui tant per allargar la vida útil del producte, com des del punt de vista de facilitar l’ús per part dels usuaris. A més, s’han fet proves de producció industrial per poder estudiar la logística de distribució dels aliments a nivell nacional i internacional i determinar-ne els punts més conflictius.
El projecte europeu OPTIFEL
Aquests treballs duts a terme per l’IRTA formen part del projecte europeu OPTIFEL, que té com a objectiu desenvolupar productes innovadors a base de verdures i fruites per aquest segment de la població per tal de que puguin ser autònoms durant més temps.
La població objectiu d’aquest projecte és gent gran que cuina a casa o fa ús de serveis de menjar preparat. Els productes elaborats a nivell de prototip s’han caracteritzat sensorialment per part d’un panel de degustadors i els elaborats a nivell industrial s’han tastat per consumidors (gent gran en residències i també gent gran que viu a casa).
En el projecte, que es troba en la seva fase final, hi han participat 26 entitats i empreses europees i ha comptat amb un finançament de la UE de 3 milions d’euros. El centre tecnològic francès INRA ha liderat el projecte, i pel que fa a l’estat espanyol, n’han format part l’IRTA, la Fundació Alícia i les empreses Casa Mas i Emporhotel.