MÓN RURAL | 18/10/2016  GenCat

La Generalitat commemora el Dia internacional de la dona rural

Aquest divendres 21 d'octubre la Generalitat de Catalunya commemorarà el dia Internacional de la dona rural 2016 amb un acte institucional central presidit per la consellera d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Meritxell Serret

El Dia internacional de la dona rural dóna visibilitat a la participació que fan les dones a la millora econòmica, empresarial, social i cultural de les àrees rurals i la seguretat alimentària. El 1995, en la IV Conferència Mundial sobre la Dona, organitzada per les Nacions Unides a Beijing, es va instaurar el 15 d'octubre com el Dia internacional de la dona rural. Es va decidir fixar la data un dia abans del Dia mundial de l'alimentació, en tant que hi ha una innegable relació entre la producció d'aliments i les dones com a figures clau en tot el procés alimentari.

A Catalunya, les zones rurals representen aproximadament el 85% del territori i concentren el 25% de la població. L’any 2015, de les 56.917 DUNs (Declaració Única agrària) presentades, el 89% corresponen a persones físiques (50.608 declaracions) de les quals un 32,1% són dones; detectant-se així un lleuger increment de les dones respecte de la campanya anterior (32%) i aquesta a la vegada també mostra un lleuger increment respecte l’anterior (31,8%).

La comarca del Baix Ebre és la que més dones té com a titulars d’explotació. L’any passat hi va haver un rècord de joves (<40 anys) 775 que es volen incorporar a l’activitat agrària. Un 25% són dones. Les dones titulars caps d’explotació, solament són el 17,1% del total segons l’últim cens agrari.

 

Actes institucionals

 

Aquest divendres 21 d’octubre la Generalitat de Catalunya commemorarà el dia Internacional de la dona rural 2016 amb un acte institucional central presidit per la consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Meritxell Serret.

El 25 d’octubre, a l’Escola Agrària de Tàrrega, tindrà lloc la jornada tècnica "Dones emprenedores: experiències de motivació vivencial".

Altres actes relacionats amb el dia Internacional de la dona rural han estat la taula rodona “Emprenedores Rurals”, celebrada el 15 d’octubre a Santa Coloma de Queralt; la jornada “En què inverteixes el teu temps?”, celebrada el 15 d’octubre a Cervera, i la conferència: “Il·lusió i esforç ho fan possible”, celebrada el 17 d’octubre a Móra d’Ebre.