FORMACIÓ | 03/11/2016  DARP

Alumnes de l'EA de Manresa visiten explotacions ecològiques de la Toscana

L'alumnat del cicle formatiu de producció agroecològica de l'Escola Agrària de Manresa ja ha realitzat el tradicional viatge tècnic. Enguany, ha visitat 4 explotacions ecològiques de la Toscana.

Els alumnes de l'EA de Manresa durant una visita a una explotació ecològica de la Toscana. Font: DARP

Els alumnes de l'EA de Manresa durant una visita a una explotació ecològica de la Toscana. Font: DARP

La primera ha estat l’Azienda Agraria Mondeggi Bene Comune. Es tracta d’una finca pública de 200 ha, autogestionada des de l’any 2012 per una comunitat defensora del bé comú i la sobirania alimentària, fattoria senza padroni, com recorda un dels seus lemes. El principal cultiu és l’olivera, amb gairebé 10.000 peus. També cultiven horta, safrà i fruiters i elaboren pa, cervesa i formatge amb la llet de les seves cabres, que venen directament a famílies dels pobles veïns. Un centenar d’aquestes famílies també tenen un acord per gestionar 35 oliveres cadascuna, a fi de produir-se l’oli per al consum anual. Ara estan iniciant un nou projecte que permeti disposar a aquestes famílies d’un tros per cultivar horta i fruiters.

L’alumnat també ha visitat l’Azienda Bio Floriddia, on seleccionen i cultiven varietats antigues de cereals, molen el gra en molí de pedra i elaboren un gran nombre de pastes alimentàries. Formen part de la Xarxa de Llavors Rurals i, cada any, proven un centenar de llavors de blat tou, blat dur, espelta i ordi, principalment. Feta la tria, sembren a camp obert barreges de cereals ben adaptades a la zona i amb bones propietats per panificar o elaborar la pasta. Aquesta barreja no permet obtenir una gran producció, de l’ordre de 1.800 a 2.000 kg/ha, però sí molt constant i de gran qualitat. El gra, un cop collit, és netejat amb diferents processos que inclouen un separador òptic que elimina, mitjançant bufadors d’aire, les llavors que no responen al color predeterminat. També produeixen llegums i panifiquen. El 80% de la producció es ven al consumidor final.

La tercera finca visitada ha estat el Poggio di Camporbiano, a tocar de San Gimignano, de 130 ha de cereal, farratge, hort i fruiters, amb vaques, cabres i abelles. La gestiona una comunitat de 15 socis amb l‘ajuda d’una dotzena de treballadors externs. Es tracta d’una explotació intensiva, altament mecanitzada. Es visualitza la finca com un organisme viu i es treballa per mantenir-lo globalment en equilibri, tancant cicles i limitant al màxim l’entrada de productes externs. Fan venda directa. Els seus productes estrella són els derivats de la llet, amb més de 15 varietats de formatges i llet crua. També elaboren pasta, conserves i mel, que ofereixen en una botiga situada a l’entrada de la finca.

Finalment, l’alumnat ha visitat l’Azienda Agricola Radici. El gran interval altitudinal de la finca, que comprèn dels 300 als 1.300 m, permet una gran varietat de productes. A la part baixa, cultiven productes típics de la zona mediterrània, bàsicament horta, vinya i olivera. A la part alta, destaquen les patates, les mongetes, les castanyes, els fruits del bosc i altra fruita amb què elaboren les seves melmelades. La característica d’aquesta explotació és la transformació que fan dels seus productes mitjançant cocció i esterilització o pasteurització. La producció es destina majoritàriament a l’exportació, i arriba a països com el Japó o els Estats Units, i, pròximament, als Emirats Àrabs Units.

El viatge ha permès a l’alumnat visualitzar experiències inspiradores i conèixer professionals i col·lectius agraris apassionats per la seva feina. I, a part, és clar, ha enfortit la cohesió del grup i el coneixement entre els seus membres, tot recorrent els idíl·lics paisatges tardorencs de la Toscana i algunes de les seves ciutats més emblemàtiques.