RAMADERIA | 07/11/2016  DARP/RuralCat

La Granja Marganell s'alça amb el Porc d'Or amb Diamant 2016

Catalunya ha tornat a liderar els premis Porc d'Or amb 13 guardons. La Granja Sant Martí, també de Pinsos Grau SA, a Sant Martí de Centelles, se'n duu l'estatueta a la Màxima Productivitat.

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont va presidir la gala. Font: DARP

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont va presidir la gala. Font: DARP

Catalunya es posiciona un any més en el primer lloc de la classificació de premiats, amb tretze estatuetes (cinc ors, dues plates i 6 bronzes), de les quals deu corresponen a granges de la demarcació de Barcelona, dues de Lleida i una de Tarragona. Aragó se situa en segona posició, seguida de Castella i Lleó, Navarra, Castella la Manxa i La Rioja. En total, han estat premiades 41 granges de les 94 que optaven de partida aquest any als premis Porc d'Or.

 

Pinsos Grau obté el Porc d'Or de Diamant i el Porc d'Or a la Màxima Productivitat

 

Amb un cens de 1.600 truges, Granja Marganell, creada l'any 2000, destaca pel gran nivell productiu i un molt bon ritme de reproducció, amb unes mesures de bioseguretat molt elevades. També cal esmentar l'excel·lent mentalitat organitzativa de la plantilla i la seva constància diària, que ha permès assolir excel·lents resultats tècnics i d'eficiència.

La Granja Sant Martí, a Sant Martí de Centelles, guanyadora dels dos últims anys del Porc d'Or de Diamant i Porc d'Or a la Màxima Productivitat, ha tornat a aconseguir aquest últim guardó, superant el seu anterior xifra (35,82 garrins deslletats per truja i any) i batent un nou rècord històric amb un total de 37,26 garrins deslletats per truja i any.

Granja Sant Martí va iniciar la seva activitat l'any 1994 i compta en l'actualitat amb un cens de 1.200 reproductores. Va començar com a cicle tancat, canviant el seu sistema de producció en 2002 i reorganitzant cap a una granja de reproductores i garrins fins a 6 kg (Fase I).

Les naus de Granja Sant Martí estan condicionades ambientalment i adaptades al sistema d'allotjament en grups de les truges gestants i sistema d'alimentació mitjançant màquines electròniques d'identificació individual. És una granja que des dels seus inicis ha estat i es manté PRRS negativa. El jurat ha destacat la seva extraordinària eficiència productiva i nivell sanitari.

La Granja Sanglas, pertanyent a l'empresa Grup Batallé i situada a la localitat de San Cebrián de Castro, a Zamora, ha rebut el Porc d'Or del Magrama a "Sanitat Benestar Animal i Medi Ambient". En unes modernes instal·lacions, Granja Sanglas produeix garrins setmanalment provinents de 3.300 reproductores. La granja va iniciar la seva activitat a finals de 2012 i disposa de l'última tecnologia en alimentació, control ambiental, sanitat i gestió de purins. Destaca l'ús d'una xarxa informàtica centralitzada que coordina tots els sistemes de l'explotació.

 

Vint anys de reconeixement a l'excel·lència

 

L'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) va crear els premis Porc d'Or el 1994 amb l'objectiu de reconèixer el treball d'aquelles empreses i explotacions de porcí que, gràcies a la seva professionalitat i esforç, i a la utilització de les millors tècniques de producció, són capaços de superar els nous reptes que contínuament apareixen en el desenvolupament d'aquesta activitat, actuant com a puntes de llança del sector porcí espanyol.

Avui en dia, en la seva XXIII edició, els premis Porc d'Or no només estan consolidats, sinó que constitueixen tot un referent per a les empreses i granges de porcí espanyoles, que veuen en ells un reconeixement a l'excel·lència en el treball.

Els premis Porc d'Or estan organitzats per l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentària (IRTA) del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, juntament amb l’empresa de salut animal Zoetis i la Interprofessional del Porcí de Capa Blanca (Interporc), i amb el suport de l’Ajuntament de Vic, la Cambra de Comerç de la delegació d’Osona i la seva Llotja de Contractació i Mercat en Origen de Vic.

L’edició d’enguany ha comptat amb els següents patrocinadors: Agrifood, Agrogi, Anaporc, Anprogapor, ANPS, Banasegur, BBVA, BDporc, Cajamar Caixa Rural, Carrosseries Vic, Col·legi Oficial de Veterinaris de Lleida, Copico, Gepork, GSP, IFR Group, INFOPORC , Ingaso Farm, ITACA Europa, Livestock Fòrum, Mercolleida, Porcinews, Rotecna, SAHIVO, Semen Cardona i Zinpro.

A l’acte de lliurament ha aplegat prop d’un miler de professionals del sector porcí de tot l’Estat. Entre les personalitats destacades hi figuren: el president de la Generalitat, Carles Puigdemont; la consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Meritxell Serret; el conseller de Territori i sostenibilitat, Josep Rull; l'alcaldessa de Vic, Anna Erra; el secretari general d'Agricultura i Alimentació del Magrama, Carlos Cabanas; el director general de Produccions i Mercats Agraris del Magrama, Fernando Miranda; la directora general d'Agricultura i Ramaderia de la Generalitat de Catalunya, Teresa Masjuan; el president de l'Organització Interprofessional Agroalimentària del Porcí de Capa Blanca (Interporc), Manuel García; el director general de l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentària (IRTA), Josep Maria Monfort; i el director general de Zoetis, empresa co-organitzadora dels premis, Félix Hernáez.