NOVA PUBLICACIÓ | 10/11/2010  AlimenCat

"Els embotits de Catalunya", una obra de referència

El Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural (DAR), amb la col·laboració de la Federació Catalana de Carnissers i Cansaladers-Xarcuters (FCCX) i la Federació Catalana d'Indústries de la Carn (FECIC) ha editat el llibre "Els embotits de Catalunya". Entre els autors d'aquesta publicació es troben especialistes en els diferents àmbits que cobreixen tots els aspectes inclosos en el llibre.

llibre_embotits_111010cont

Detall de la coberta del llibre. Font: DAR.

 

Què hi trobaran els lectors?

En aquesta obra, la més completa fins al moment sobre el món dels embotits de Catalunya, s’ha posat especial interès en què, en els diferents capítols, quedessin recollits tots els temes i els aspectes relacionats, com ara la tradició, la qualitat de la carn, l’elaboració i els processos de producció, els productes com les botifarres, llonganisses, pernils i altres especialitats, l’artesania alimentària, el valor nutritiu dels aliments, els embotits i la gastronomia, algunes receptes gastronòmiques, així com tota la informació que ha de disposar el consumidor sobre aquest tipus de producte.
 
Val a dir que com a annex d’aquest llibre s'incorpora un glossari amb la recopilació dels diferents tipus d’embotits i les característiques específiques de cadascun, segons la zona d’elaboració.
 

Una obra de referència

L'obra pretén donar resposta al creixent interès tant dels consumidors com dels professionals del sector per la qualitat i l’origen dels aliments, per als quals un llibre com aquest pot resultar un element més de dinamització del desenvolupament rural. A través del seu contingut, de les il·lustracions i de les seves fotografies, totes les persones interessades en el món dels embotits, ja siguin professionals (productors, elaboradors, comercialitzadors) o especialistes de la salut, gastrònoms i consumidors en general, trobaran una obra de referència.
 
Aquesta iniciativa també reflecteix l’aposta que el sector carni està fent per millorar els perfils nutricionals dels seus productes, per adaptar-se així a la nova realitat resultant del compromís amb les demandes socials i saludables i amb la normativa que regula les propietats nutricionals dels aliments. Una de les organitzacions que està treballant intensament en aquesta qüestió és la FECIC, que impulsa i assessora a les empreses càrnies en els nous processos de fabricació adaptats a aquesta nova realitat, per així aconseguir productes saludables i segurs, tal i com queda reflectí en aquesta rellevant publicació.
 

Una regió capdavantera en porcí

Catalunya és en l’actualitat una regió europea capdavantera en produccions càrnies i en particular de les de porcí, i en aquest sector es pot comparar amb les zones més importants d’Alemanya, Holanda o França. Cal però remarcar un fet diferencial de gran rellevància, ja que mentre aquelles regions pràcticament només són productores de carn, Catalunya presenta unes produccions d’embotits i productes carnis de 550.000 tones anuals.
 
Aquesta publicació complementa els anteriors llibres editats pel DAR sobre Els olis d’oliva de Catalunya i Els formatges de Catalunya.