El 26 DE NOVEMBRE | 11/11/2010  RuralCat

Lleida acollirà una jornada sobre el control de plagues per mètodes no químics

El Col·legi Oficial d'Enginyers Tècnics Agrícoles organitza la jornada "Control de plagues per mètodes no químics. Fruiters, vinya i olivera" que tindrà lloc el proper dia 26 de novembre a la sala d'actes de l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Agrària de la Universitat de Lleida. La jornada comptarà amb la participació de ponents de gran qualificació tècnica, experts tant del món de la investigació com de l'empresa, que aportaran les seves experiències en aquest camp.

 

Una jornada per a la reflexió

La jornada vol ser un punt de trobada per donar resposta als reptes que l’agricultura té sobre la taula i reflexionar, així, sobre quins són els esforços que s'han de fer en qüestió d'investigació i transferència.
 
Dels recursos que tècnics i agricultors tenen a l’abast per a gestionar la sanitat vegetal dels seus conreus van agafant cada vegada més força els sistemes alternatius. Es tracta de mètodes que fan un seguiment de les poblacions i que controlen les plagues sense utilitzar fitosanitaris químics, l’única referència terapèutica durant molts anys. El desenvolupament d’aquests sistemes biològics és interessant tant des del punt de vista agronòmic com econòmic. Els ajuts de les administracions i la limitació en la disponibilitat dels fitosanitaris clàssics per la retirada d’autoritzacions, l’èxit en la seva implementació pràctica i la necessitat de garantir el mínim ús de fitosanitaris en resposta a les exigències de la societat hi han jugat el seu paper.
 

Programa previst

Al llarg de la jornada es tractaran els següents temes:
  • Panorama en l’ús dels mètodes de control no químics convencionals en el control de plagues de fruiters
  • L’ús d’infraestructures ecològiques en els agroecosistemes fruiters
  • L’ús de feromones i altres semiquímics en el control de plagues de fruiters
  • Pràctica dels sistemes de confusió en fruita dolça, vinya i olivera
  • Captura massiva en el control de ceratitis i Bactroceta oleae. Atracció i mort
  • Atracció i esterilització
  • Evolució i innovació del control biològic en cultius a l’aire lliure
Finalment, es celebrarà una taula rodona per afavorir el debat.