ELS PAISATGES DEL VI DE CATALUNYA | 15/11/2010  AlimenCat

Totes les DO de vins i caves de Catalunya viatgen a Madrid

L'Institut Català de la Vinya i el Vi (Incavi) presenta a Madrid els vins de Catalunya sota l'acció promocional "Els paisatges del vi de Catalunya", en què participen totes les Denominacions d'Origen (DO) catalanes amb un total de 22 vins. Aquesta és la primera acció de tot un seguit d'esdeveniments destinats a promoure el consum dels vins catalans amb DO a la capital espanyola.

Logotip de la Denominació d'Origen Catalunya.

 

El director general de l’Incavi, Oriol Guevara, és l’encarregat de fer el tast dels vins proposats per cada consell regulador de les 12 DO catalanes, és a dir, Alella, Catalunya, Cava, Conca de Barberà, Costers del Segre, Empordà, Montsant, Penedès, Pla del Bages, Priorat, Tarragona i Terra Alta. A l'esdeveniment, hi participen professionals de la restauració, sommeliers, periodistes, i líders d’opinió de tot el mercat espanyol del sector.
 
Aquesta primera acció es retransmetrà minut a minut, en directe, a través del web de wineclan. Cal donar-se d’alta prèviament.
 

Vins i caves: un sector a l'alça i competitiu

Des de la Generalitat de Catalunya s'ha fet una important aposta per la qualitat, i Catalunya s'ha situat en el primer lloc dels productors d'Espanya de vi de qualitat, és a dir, de vi amb DO, amb una producció de més de 180 milions d'ampolles de vi i més de 200 milions d'ampolles de cava. La DO garanteix no només l'origen geogràfic, sinó també la qualitat d'un vi, i que el vi està elaborat a partir d'unes determinades varietats, i amb pràctiques vitícoles, enològiques i d'envelliment establertes prèviament. Per poder qualificar-se amb el nom de la DO, el vi ha passat per estrictes controls analítics i de degustació per part d'experts que en garanteixen la qualitat.
 
Val a dir que el vi i el cava representen el tercer sector més important de la indústria agroalimentària catalana amb uns ingressos d'explotació que superen els 1.100 milions d'euros, i unes vendes netes de més de 1.000 milions d'euros anuals. Catalunya ocupa el primer lloc de vendes, amb un total del 23% respecte el total de vendes del conjunt de l'Estat espanyol. Pel que fa al comerç exterior, Catalunya exporta més de 260 milions d'ampolles de vi i de cava a més de 140 països, sobretot d'Europa, Amèrica i Àsia. El vi és un dels ambaixadors més important de les nostres terres, de la nostra forma de viure i de la nostra identitat.
 
D'altra banda, el sector del vi català té una estructura molt sòlida i competitiva, amb més de 400 cellers embotelladors, i pel qual hi treballen més de 22.000 persones, ja sigui a la vinya, als cellers o al sector serveis.