Clausura de la tercera Emprenedoria en vaquí de llet
L'Escola Agrària de l'Empordà ha celebrat la clausura de la tercera edició de l'Emprenedoria en vaquí de llet, que han cursat 27 joves durant els dos últims anys.
Assistents a l'acte de clausura de l'Emprenedoria en vaquí de llet III. Font: DARP
Durant l'acte, els joves han rebut els diplomes acreditatius de mans del secretari general del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP), David Mascort. També hi ha hagut les ponències del subdirector general de Transferència i Innovació Agroalimentària del DARP, Jaume Sió, i del cap de Ramaderia i llet de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC), Ramon Armengol, així com intervencions de diferents professionals del sector.
Què és una emprenedoria?
El DARP i la FCAC organitzen diferents cursos d’emprenedoria amb l’objectiu d’aportar els coneixements i les experiències necessàries perquè els joves empresaris agraris puguin desenvolupar els seus projectes amb garanties de futur i viabilitat.
La metodologia d’aquests cursos és activa, defuig les classes magistrals i es basa en sessions específiques amb ponents que són coneixedors i especialistes en cada matèria. També s’organitzen visites i viatges tècnics a explotacions del sector on conèixer diferents realitats i maneres de fer avançar els projectes. La seva programació també inclou taules rodones, grups de treball i debats per intercanviar experiències i sumar voluntats que ajudin a trobar la millor manera de concretar una idea. Amb tot, cal destacar el valor intangible de la cooperació entre emprenedors amb projectes similars, que dóna un valor afegit important a la formació rebuda.
Les emprenedories tenen un programa de 250 hores lectives que es desenvolupa en quatre àmbits: la formació personal (60 hores), la gestió tecnicoeconòmica (60 hores), la producció específica del sector (80 hores, incloent visites i viatges tècnics) i l’àmbit de l’empresa (50 hores que inclouen informació sobre normativa i comercialització).
Habitualment, el curs es fa un dia a la setmana, de 10 a 14 h i de 15 a 17 h. La formació s’atura provisionalment en els moments de feina punta a l’explotació. S’aprofita l’estona del dinar, que és conjunt, per afavorir l’intercanvi d’informació entre emprenedors.
Un cop finalitzada cada emprenedoria, s’imparteixen els seminaris d’emprenedoria per poder aprofundir en aquells temes específics que desitgin tractar els emprenedors i alhora per mantenir el contacte del grup i continuar formant-se per adaptar-se als canvis que s’originen al sector.
Les emprenedories realitzades fins a la data són:
- Porcicultura, que es va dur a terme dins el Pla pilot FCAC i va finalitzar l’any 2008.
- Fructicultura, que es va dur a terme a l’EA d’Alfarràs i va finalitzar l’any 2009.
- Vitivinicultura i cellerisme, que es va dur a terme a l’EA de l’Empordà i va finalitzar l’any 2009.
- Viticultura, que es va dur a terme a l’EA Mas Bové i va finalitzar l’any 2009.
- Porcicultura II, que es va dur a terme a l’EA de Tàrrega i va finalitzar l’any 2010.
- Olivicultura, que es va dur a terme a l’EA de les Borges Blanques i va finalitzar l’any 2010.
- Viverisme, que es va dur a terme a l’EAF de Santa Coloma de Farners i va finalitzar l’any 2010.
- Producció Agrària Ecològica, que es va dur a terme a l’EA de Manresa i va finalitzar l’any 2011.
- Fructicultura II, que es va dur a terme a l’EA de l’Empordà. Va finalitzar l’any 2012.
- Vaquí de llet, que es va dur a terme a l’edifici El Sucre de Vic. Va finalitzar l’any 2012.
- Fructicultura III, que es va dur a terme a l’EA d’Alfarràs. Va finalitzar l’any 2013.
- Vaquí de llet II, que es va dur a terme a l’EAF de Santa Coloma de Farners. Va finalitzar l’any 2013.
- Olivicultura II, que es va dur a terme a l’EA d’Amposta. Va finalitzar l’any 2014.
- Explotacions agràries extensives, que es va dur a terme a l’EA de Tàrrega. Va finalitzar l’any 2014.
- Explotacions agràries extensives en regadiu, que es va dur a terme a l’EA de Tàrrega. Va finalitzar l’any 2015.
- Olivicultura i vinya, que es va dur a terme a l’EA de Gandesa. Va finalitzar l’any 2015.
- Horticultura, que es va dur a terme a l’Oficina Comarcal del Maresme. Va finalitzar l’any 2015.
- Vaquí de llet III, que s’ha dut a terme a l’EA de l’Empordà i ha finalitzat aquest any 2016.
- Porcicultura III, que es duu a terme als ST del DARP a la Catalunya Central i finalitzarà al 2017.
- Viticultura i Enologia III, que es duu a terme a l’Escola Agrària de Viticultura i Enologia Mercè Rossell i Domènech i finalitzarà al 2017.