Utilitzen subproducte forestal en la impressió 3D
L'ICSuro ha desenvolupat una innovadora estratègia per treure rendiment a masses de surera cremada en incendis forestals, convertint-la en matèria prima per a la impressió 3D.
Al llarg dels últims anys, els boscos catalans han sigut protagonistes de grans incendis forestals, com el del 2013 a l’Alt Empordà o el 2014 al termes municipals de Calonge, Palamós i Vall-llobrega. Aquests incendis han deixat grans masses de sureda cremada que necessita ser valoritzada perquè els gestors forestals en treguin un rendiment i la puguin gestionar de nou.
En aquest sentit, l’objectiu de l’ICSuro és incrementar el valor dels territoris surers treballant per desenvolupar noves aplicacions del suro i els seus subproductes. En aquest direcció, s`ha desenvolupat el projecte “High value 3D printed products from low quality cork raw materials”, que va ser presentat a Viena (Àustria) al workshop “Noves cadenes de valor d’un bosc multifuncional” organitzat per EIP- AGRI (The Agricultural European Innovation Partnership).
Noves cadenes de valor d’un bosc multifuncional
El passat mes de novembre, l’ICSuro va participar a Viena (Àustria) al workshop “Noves cadenes de valor d’un bosc multifuncional” organitzat per EIP- AGRI (The Agricultural European Innovation Partnership) amb l’assistència de 80 persones provinents de 19 països europeus representants de centres tecnològics de recerca, propietaris i gestors forestals, ramaders i agricultors, i representants del govern en matèria agroforestal.
L’objectiu principal d’aquest taller va ser posar en comú experts en matèria agroforestal per tal de trobar noves idees i sobrepassar el buit entre la recerca i la pràctica. Al mateix temps, també conèixer la realitat agroforestal dels països membres i compartir la gestió dels seus boscos.
Al llarg del workshop es van presentar 20 casos d’estudi englobats en categories de productes alimentaris, no alimentaris, agroforestals i lleure. Els pòsters presentats definien idees innovadores en la gestió forestal tradicional. En aquest sentit, l’ICSuro va exposar l’ús de tecnologia additiva vinculada a valoritzar el subproducte surer.
Els estudis presentats van servir per mostrar part de les inquietuds del sector forestal europeu i van ser la base de treball per els nous reptes comuns en l’àmbit agroforestal. Aquest taller va servir per connectar persones de diferents nacionalitats que treballen el mateix àmbit, compartint el seu coneixement per assolir nous objectius de futur.
A partir d’aquí, des d'EIP-AGRI promouran la creació de grups operacionals europeus per tal de treballar la innovació en el sector agroforestal. Actualment l’ICSuro participa en diversos grups operatius en l’àmbit nacional i internacional en matèria de recerca i innovació.