RAMADERIA | 23/12/2016  IRTA

L'IRTA organitza els primers premis Porc d'Or Ibèric

Un total de 45 nominacions i 30 premis que valorarà la professionalitat i els resultats productius dels ramaders i empreses productores de porcí ibèric a Espanya. La ciutat de Zafra, Badajoz, acollirà el proper mes d'abril la gala d'entrega dels premis

FONT: IRTA

FONT: IRTA

L’IRTA ha posat en marxa la primera edició dels premis Porc d’Or Ibèric, amb l’objectiu de motivar i reconèixer la feina del sector porcí ibèric, crear una plataforma de competició, compartint informació, i visualitzar la realitat, magnitud i millora d’aquest sector.

Uns premis que neixen a partir del propi reclam del sector ibèric, que sol·licitava un reconeixement com el que des de fa vint-i-tres anys es realitza amb el porc de capa blanca amb la ja consolidada gala d’entrega dels premis Porc d’Or.

Els guardons Porc d’Or Ibèric es fonamenten en la Base de Dades de Referència del Porcí Español Ibèric (BDporc-i), un sistema d’informació l’objectiu del qual és proporcionar informació de referència a les empreses adherides com element d’ajuda a la obtenció d’estadístiques precises, i generar un banc de dades fiable que possibiliti la realització d’investigacions destinades al sector ibèric. El BDporc-i compta amb la col·laboració del Ministeri d’Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient (MAPAMA) i l’Asociación Nacional de Productores de Ganado Porcino (ANPROGAPOR).

Per a aquesta primera edició, el BDporc-i ha analitzat un total de més de 40.000 reproductores d’explotacions porcines ibèriques repartides per tot el territori nacional. Qualsevol explotació de reproductores ibèriques pot participar en els premis Porc d’Or Ibèric, només s’ha d’adherir al BDporc-i (pedro.lopez@irta.cat).

Organitzats per l’IRTA, els premis compten amb la coorganització local de l’Ajuntament de Zafra. A més de tenir el suport de l’Asociación Interprofesional del Cerdo Ibérico (ASICI) i de Zoetis, companyia líder en salut animal que acompanya els premis Porc d’Or del porc de capa blanca des dels seus inicis, i que ha volgut ser present també en al primera edició d’aquests nous guardons.

 

Bases dels premis Porc d’Or Ibèric

 

Els premis Porc d’Or Ibèric es concediran a les granges que remeten periòdicament les seves dades al BDporc-i, tenint en compte els criteris de Nascuts Vius (NV), nombre mitjà de garrins nascuts vius per ventrada; Taxa de Parts (TP), del total de cobriments corresponents a cicles finalitzats en el període analitzat, el percentatge d’elles que ha donat lloc a part (un excel·lent indicador del maneig reproductiu i productiu de l’explotació); i Productivitat Numèrica (PN), nombre de garrins deslletats per truja productiva i any (un dels principals indicadors de l’eficiència productiva d’una granja de reproductores). A més, les granges aspirants pertanyen a diferents categories establertes en funció del nombre de truges en l’explotació: 1ª categoria de 10 fins a 375 reproductores, 2ª categoria de 376 a 900 reproductores, i 3ª més de 901 reproductores.

D’aquesta manera, cinc granges seran nominades en cada criteri tècnic, i s’atorgarà una estatueta d’or, plata i bronze (per a el primer, segon i tercer classificat, respectivament) per cada criteri tècnic a premiar (NV, TP i PN), en cada categoria (1ª, 2ª i 3ª). El que significa un total de 45 nominacions que opten a 27 estatuetes Porc d’Or Ibèric.

A aquests 27 guardons se’ls han d’afegir tres premis especials: premi Porc d’Or Ibèric amb Diamant, per a l’explotació que en el seu conjunt sigui considerada la millor entre totes les categories; premi Porc d’Or Ibèric del MAPAMA a “Sanitat, Benestar Animal i Medi Ambient”; i, el premi a la Màxima Productivitat Numèrica.

La deliberació dels premis serà a través d’un jurat format per persones de reconegut prestigi en el sector. L’entrega de premis serà pública i s’efectuarà en el curs d’un acte públic, mitjançant una gala institucional convocada per aquest motiu.