RECERCA | 09/02/2017  IRTA-CreSa

Una prova serològica permet el seguiment de la tuberculosi en senglars en contacte amb bovins infectats

La tuberculosi a la fauna silvestre és un problema emergent a Europa i es considera la principal causa de fracàs dels programes d'eradicació de la malaltia en el boví. A Espanya, el senglar és el principal reservori silvestre de la tuberculosi.

Cries de porc senglar. Autor: Petr Kratochvil. Font: IRTA-CreSa

Cries de porc senglar. Autor: Petr Kratochvil. Font: IRTA-CreSa

La tuberculosi és una malaltia zoonòtica causada per bacteris del complex Mycobacterium tuberculosis que afecta diverses espècies animals, inclòs l'ésser humà. En concret, la tuberculosi a la fauna silvestre és un problema emergent a Europa i es considera la principal causa de fracàs dels programes d'eradicació de la malaltia en el boví. A Espanya, el senglar és el principal reservori silvestre de la tuberculosi.

En un article publicat a la revista Transboundary and Emerging Diseases, investigadors de l'IRTA-CReSA, en col·laboració amb investigadors de la Universitat Autònoma de Barcelona del Servei d’Ecopatologia de Fauna Salvatge (SEFaS), han estudiat durant 7 anys la tuberculosi en una població de senglars del Parc Natural dels Ports de Tortosa- Beseit (Tarragona) que ha estat en contacte amb un ramat de braus de lídia infectats. A tal efecte, els investigadors han desenvolupat una prova serològica que detecta anticossos enfront de la tuberculosi en mostres de sèrum de diverses espècies, inclòs el senglar.

Els resultats de l'estudi, dut a terme amb mostres obtingudes de 173 senglars, van evidenciar una alta afectació de tuberculosi en els senglars, ja que més d'un terç dels animals mostrejats van resultar positius (un total de 58). La majoria d'aquests casos es van confirmar postmortem per presència de lesions tuberculoses en diferents òrgans. Així amb tot, els investigadors van observar un descens de la positivitat dels senglars després del buit sanitari de l'explotació de braus amb la qual estaven en contacte.

Aquest estudi destaca l'interès del desenvolupament de mètodes per al control i el seguiment de la tuberculosi en animals silvestres i contribueix al coneixement de les interaccions i la transmissió de malalties entre aquests i animals domèstics.

 

Referències:

Pérez de Val B, Napp S, Velarde R, Lavín S, Cervera Z, Singh M, Allepuz A, Mentaberre G. "Serological Follow-up of Tuberculosis in a Wild Boar Population in Contact with Infected Cattle". Transbound Emerg Dis. 2017 Feb;64(1):275-283. doi: 10.1111/tbed.12368. 

Dr. Bernat Pérez de Val
Email: bernat.perez@irta.cat
Telèfon: +34 93 467 40 40
Campus UAB, Edifici CReSA s/n, 08193 Bellaterra (Cerdanyola del Vallès) Spain
 

Informació relacionada