Ús sostenible de plaguicides a l'EA de Tàrrega
Recentment, l'Escola Agrària de Tàrrega ha estat seu de la reunió anual del Programa Fruit.Net i d'una jornada tècnica de regulació de maquinària de tractaments fitosanitaris.
La jornada tècnica de regulació de maquinària de tractaments fitosanitaris ha comptat amb la participació d'una seixantena de persones. Font: DARP
L’Escola Agrària de Tàrrega fa diversos anys que acull la reunió anual del Programa Fruit.Net. Fruit.Net es basa en una filosofia de treball conjunt que promouen el Departament d’Agricultura, l’IRTA i AFRUCAT, i que té l’objectiu de millorar el control de les plagues, malalties i fisiopaties al llarg de la cadena de producció de poma, pera, préssec i cítrics, mitjançant el desenvolupament de noves estratègies més respectuoses envers el medi ambient i la salut del consumidor. Per assolir aquest objectiu, el Programa compta amb l’Administració, els investigadors dels centres de recerca i les universitats, els tècnics del sector de la fruita i la col·laboració d’empreses privades relacionades amb el sector.
La trobada anual d’enguany ha reunit una quarantena de tècnics participants al Programa per debatre sobre les estratègies de control que s’han aplicat durant l’any 2016, i analitzar-ne els resultats obtinguts quant als nivells de plagues i malalties, el nombre de tractaments aplicats i la presència de residus a la fruita final. A més, enguany s’ha aprofundit en la problemàtica relacionada amb les resistències als herbicides i als fungicides com a conseqüència d’un mal ús dels productes fitosanitaris. Finalment, s’ha parlat dels estudis que s’han dut a terme durant l’any 2016 i de la previsió que es té dels estudis que s’elaboraran durant l’any 2017. Tota la informació generada es pot trobar a l’Oficina Fruit.Net del portal RuralCat, amb l’objectiu de transferir tot el coneixement generat de manera àgil i ràpida al sector interessat.
Simultàniament, l’Escola ha organitzat una jornada tècnica de regulació de maquinària de tractaments fitosanitaris que ha comptat amb la participació d’una seixantena de persones entre estudiants d’agricultura i altres professionals del sector agrari. Es tracta d’una activitat directament relacionada amb l’ús sostenible de plaguicides, ja que una màquina mal regulada provoca que l’aplicació no sigui uniforme, i, per tant, l’efectivitat i/o els nivells de residus de plaguicides als productes vegetals se’n poden ressentir.
Amb l’objectiu de formar agricultors, empreses de serveis agraris, jardiners, establiments de venda, administracions locals... l’Escola Agrària de Tàrrega ofereix diversos cursos, jornades tècniques i altres accions formatives relacionades amb l’aplicació correcta de productes fitosanitaris i altres mètodes i sistemes de control.