TRANSFERÈNCIA TECNOLÒGICA | 27/02/2017  OdR

Molt d'interès pel cultiu de la soja a la jornada de l'Oficina del Regant

Aquesta jornada ha tingut com a objectiu presentar les dades bàsiques del cultiu i explicar els resultats obtinguts en diferents parcel·les comercials de diverses zones de regadius a Lleida.

Els 70 assistents a la jornada l'han valorada molt positivamente. Font: OdR

Els 70 assistents a la jornada l'han valorada molt positivamente. Font: OdR

L’Escola Agrària de Tàrrega ha tractat el cultiu de la soja en la jornada organitzada per l’Oficina del Regant amb l’Oficina Comarcal de la Noguera, la Universitat de Lleida, l’empresa Agroperera i l’Oficina de Fertilització.

Jaume Lloveras, catedràtic de la Universitat de Lleida, i Mónica Cairo, tècnica de l’empresa Agroperera, han iniciat la jornada amb una introducció a les generalitats del cultiu; n’han deixat entreveure quines avantatges té i els inconvenients, que després han desgranat amb els resultats del seguiment de diferents parcel·les comercials. El cultiu de la soja s’adapta a les nostres zones i com a segon cultiu s’han de considerar varietats del grup 0 o grup 00. Hi ha aspectes importants com ara la inoculació, ja que en ser una lleguminosa fixadora de nitrogen pots estalviar-te’n l’aportació. També, en plantejar un segon cultiu amb cicles curts, el consum necessari d’aigua per obtenir bones produccions és menor que el d’un panís de segona collita. Les produccions esperades per a un cultiu de soja de segona collita són de quasi 3.000 kg/ha a humitat comercial per a consum humà de 12 a 14%; per a pinso, les humitats són més elevades.

Jaume Lloveras ha explicat els resultats d’assajos de soja que ha dut a terme la Universitat de Lleida tant en cultiu ecològic com en convencional. Ha destacat sobretot la inoculació de la soja per l’estalvi d’adobat nitrogenat. Respecte dels costos, és un cultiu a considerar en la rotació sempre tenint en compte el preu de mercat.

Per part de l’Oficina de Fertilització, Elena Puigpinós ha explicat el tractament de les parcel·les demostratives comercials de soja que es van seguir durant aquesta campanya. En aquestes parcel·les, Agroperera realitzava l’assessorament tècnic, l’Oficina de Fertilització el pla d’adobat i l’Oficina del Regant les recomanacions de reg amb el suport de l’IRTA. Durant el seguiment de quatre de les parcel·les, només va caldre fertilitzar-ne una. Per aquest motiu, s’ha ressaltat la importància de fer anàlisis de sòls ja que pot comportar un estalvi al final de la campanya.

Mónica Cairo ha fet un resum de com han anat les parcel·les i l’estudi econòmic fet en cadascuna. Aquestes parcel·les es trobaven en reg a manta als Canals d’Urgell i cobertures a la CR d’Algerri Balaguer i Segarra Garrigues. En reg a manta, cal ressaltar que era millor regar abans de sembrar, ja que la naixença era millor i preparava bé la terra per a poder segar correctament i no perdre gra per la dehiscència. En el cas de de les cobertures del Segarra Garrigues, situades a la zona Nord, era important no perdre temps entre el primer i el segon cultiu i posar un cicle molt curt perquè hi hagués temps de tenir una bona producció. Ha remarcat que en cap finca hi ha hagut problemes en malalties ni plagues, però potser sí amb les males herbes.

La jornada ha finalitzat amb una taula rodona amb set agricultors que han fet soja aquest any, alguns dels quals eren de les parcel·les comercials on s’ha fet el seguiment. El cap de l’Oficina de la Noguera, Ildefons Mateu ha moderat la taula rodona. Els participants han fet un petit resum de la seva experiència i de què modificarien en la campanya següent. Quasi tots els productors han destinat la soja a consum humà pel major preu i perquè la humitat del gra acompanyava; tot i així, els qui l’han destinada a pinso també n’estaven contents. Tothom ha estat d’acord que és un cultiu a tenir en compte a l’hora de realitzar una rotació, i que té alguns inconvenients, com ara a l’hora de segar.

Els 70 assistents a la jornada l’han valorada molt positivament, cosa que anima a continuar organitzant jornades on l’objectiu és explicar els resultats obtinguts i l’experiència dels agricultors que ho han experimentat.