RECERCA | 16/03/2017  DARP

L'IRTA celebra el seu 30è aniversari

L'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries ha celebrat el seu 30è aniversari al World Trade Center de Barcelona. Durant l'acte s'han donat a conèixer les línies estratègiques i de futur de la política de recerca agroalimentària del país.

La consellera Meritxell Serret durant la seva intervenció. Font: DARP

La consellera Meritxell Serret durant la seva intervenció. Font: DARP

Enfortir i fer més sostenible el sector agroalimentari català ha estat i és un dels reptes que l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) en els seus més de 30 anys de trajectòria. Aquest organisme, referent de la política científica i d’innovació del sector agroalimentari, encara el futur amb l’objectiu d’orientar la política científica del país per a donar resposta als grans reptes del sector i a les demanades d’una societat canviant i cada dia més exigent respecte a l’alimentació. D’aquí que altres dels reptes que l’IRTA té sobre la taula són assegurar als ciutadans el proveïment d’aliments en un escenari de canvi climàtic i produir aliments de manera sostenible i que permeti preservar i millorar la salut dels consumidors.

En un acte per commemorar els més de 30 anys d’aquest organisme, celebrat ahir al vespre al World Trade Center de Barcelona, es van donar a conèixer aquestes línies estratègiques i de futur de la política de recerca agroalimentària del país. La consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Meritxell Serret,
que va presidir l’acte, va destacar “el model d’èxit” de l’IRTA, “un model de recerca, que és un referent científic internacional”. La consellera va elogiar la trajectòria de l’IRTA i va refermar que aquest organisme ha de continuar “liderant els canvis perquè el sector agroalimentari i el país puguin aprofitar totes les oportunitats que el futur ens presenta”. En aquest sentit, la consellera va subratllar que “l’IRTA té i seguirà tenint un paper protagonista en la política alimentària del país, aportant-hi tota la ciència i la innovació que ens ha de permetre continuar produint de forma competitiva i sostenible”.

Per la seva banda, el director general de l’IRTA, Josep M. Monfort, va tenir unes paraules de record per a “l’inventor” de l’Institut, Josep Tarragó, i va destacar que un dels èxits de l’IRTA ha estat la seva consideració, des de l’inici, com una estructura de país, com un instrument sectorial de les polítiques d’innovació i investigació. I de cara al futur, Monfort va subratllar que “el món s’enfronta a un repte majúscul. Com alimentar al 2050 a més de 9.000 milions de persones? Com augmentar la disponibilitat d’aliments en un 70% per fer-ho? Com fer-ho en un entorn de canvi global? Com fer-ho sense malmetre més el planeta?” “La missió de l’IRTA és orientar la seva ciència per donar resposta a aquestes qüestions i seguir contribuint a la millora de la competitivitat i sostenibilitat del sector primari i industrial agroalimentari”, va dir Monfort.

L’acte també va comptar amb una conferència de la presidenta de la Universitat de Wageningen (Holanda), Louise O.Fresco, referent mundial en política científica i desenvolupament agroalimentari. O.Fresco es va referir als reptes als quals s’enfronta l’agricultura en un entorn social i demogràfic complex i com la ciència agroalimentària pot contribuir a encarar-los.

Des del 1985, any de la seva creació, aquest organisme ha buscat l’excel·lència i l’eficiència a tots nivells, ha esdevingut un aliat estratègic del sector agroalimentari i ha contribuït al desenvolupament social, econòmic i sostenible del país.

L’IRTA està format per 10 centres i estacions experimentals propis repartits en 17 ubicacions, i per 3 centres consorciats. Està present en 33 països de tot el món, amb 210 projectes i contractes internacionals en curs i 72 projectes amb finançament europeu, que representen un volum econòmic global de 27M€.


 

Informació relacionada