MÉS DE 1.500 VINS ANALITZATS | 07/12/2010  AlimenCat/Gastroteca

La "Guia de Vins de Catalunya" detecta un retorn a les varietats tradicionals

Ja està llesta la tercera edició de la "Guia de Vins de Catalunya", per a la que s'han analitzat i puntuat més de 1.500 vins catalans. La publicació de 2011 detecta l'aposta d'alguns cellers per recuperar varietats de ceps autòctons i incorpora, enguany, un apartat sobre els vins de la Catalunya Nord i un altre sobre els de l'Alguer.

guia_de_vins_120710pral

Detall de la coberta de la Guia. Font: Gastroteca.

 

Jordi Alcover i Sílvia Naranjo, enòlegs experts i autors del manual de 2011, defensen un model de tast a cegues transparent, rigorós i equitatiu, que puntua tots els factors que intervenen en un vi, deixant de banda les possibles preferències o recels envers una marca. De cada vi, ordenat segons la puntuació obtinguda, se n'ha fet una fitxa on apareixen registrades les característiques, els maridatges recomanats, les referències als cellers i els preus.
 
Alcover es mostra esperançat a l'hora de valorar la qualitat i identitat dels vins catalans: "Hi ha qui sosté que una denominació d'origen (DO) és com un club que fixa les normes i accepta els socis que li sembla en cada moment. Nosaltres no hi estem d'acord. Una DO hauria de ser com un equip que pot tenir jugadors estrangers però està obligat a tenir-ne un 70 o 80 % de comunitaris, és a dir, de propis. I és que aquesta és una cultura més que mil·lenària i hi havia un perquè rere el mapa de varietals de cada zona. Si a una comarca s'havia fet sempre garnatxa era perquè després de segles de treball s'havia vist que era la varietal que més bon resultat hi donava".
 
Alcover i Naranjo manifesten que obrir el pas a la moda forana a les diferents DO catalanes despersonalitza el vi i confon el client que acaba no entenent com és que pot acabar havent-hi un cabernet, un syrah, un merlot i un chardonnay de cada lloc. Els autors afegeixen que, a més, aquests tipus de raïm, en ser propis de climes atlàntics, ofereixen un rendiment menor al pagès per la collita i a la fi acaba fent-se sobreexplotació del conreu perquè, sinó, els números no surten. "En lloc d'agafar-ne 5.000 kg/Ha, que pagats a 0,30 euros en donen 1.500 euros al pagès, n'agafen com a mínim 12.000 i llavors és quan la qualitat baixa i acabem tenint vins que fan seguiment de modes foranies i que, a més, en nou de cada deu casos són clarament pitjors que els vins que es feien abans. Sí que hi ha cabernets de gamma alta, és clar que n'hi ha alguns. Però vist globalment ja em direu quin negoci hem fet com a país, arrencant les vinyes de tota la vida", valora Alcover, que tanmateix assegura que es comença a detectar una clara inversió d'aquesta tendència.
 

Presentació de la Guia

Els vins catalans que han superat la nota de 9,40 seran presents a l’acte de presentació que tindrà lloc el dia 16 de desembre a l’Hotel Barceló Sants.
 
Aquest any n'hi ha 112: hi són representats 73 cellers de tota mena; molt grans, grans, mitjans, petits, i cooperatius. D’aquests n’hi ha nou, fet que indica que estan evolucionant molt bé, assolint qualitats abans impensables perquè barrejaven tot el raïm per fer un sol vi.

 

 

Informació relacionada