I+D+I | 09/12/2010  AlimenCat/DAR

L'IRTA i Laboratoris Ordesa signen un acord estratègic de recerca agroalimentària

L'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) i Laboratoris Ordesa han subscrit un acord estratègic d'investigació i desenvolupament, l'activitat del qual es realitzarà a les instal·lacions del Centre de Noves Tecnologies i Processos Alimentaris (Centa-IRTA), ubicat a Monells (Girona). Aquest acord de col·laboració té com a principals valors tant l'experiència que aporten ambdues organitzacions com la planta pilot que permet efectuar proves per al desenvolupament de nous productes.

irta_ordesa_120910cont

Font: Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries.

 

Val a dir que aquesta planta, única al Sud d’Europa, és multifuncional, ja que a més de permetre el desenvolupament d'aliments amb base làctia també permet provar altres com llets vegetals (orxates, llet d’ametlles, etc.), begudes isotòniques o sucs de fruita. Això suposa que pot testar projectes "sota comanda" d’altres empreses que no tinguin la possibilitat de poder provar els seus processos a escala. La nova instal·lació ha estat concebuda per lots amb un màxim de producció d’uns 500 quilos, la qual cosa suposa un estalvi important tant en el temps com en el cost de producció, aproximadament un 70% menys en comparació amb una planta industrial d’una gran companyia.
 
La planta pilot consta d’una superfície útil total de 387,52 metres quadrats. La instal·lació està formada per tres sales en les quals es desenvoluparan les principals etapes del processat: la recepció de llet, el desnatat, l’evaporació, la pasteurització, l’homogeneïtzació, el tractament UHT, i l’assecat spray dried; més una sala per a l'envasament del producte en pols, entre d’altres espais operatius. Entre els seus equipaments singulars, destaca una torre d’assecat, única a l’Estat espanyol.
 
Josep Maria Monfort, director general de l’IRTA, , ha assenyalat que l’acord amb Ordesa "va més enllà d’una col·laboració per treballar colze a colze amb l’empresa privada. És una aposta clara en el futur de la indústria agroalimentària del nostre país, que neix amb una base sòlida, sota l’esquema d’una aliança estratègica, amb confiança i generositat mútues, i amb un esperit obert que permetrà treballar amb totes les empreses del sector, amb l’objectiu de clusteritzar i ampliar l’esmentada aliança".
 
Per la seva banda, Josep Campos, director general d’Ordesa, ha afirmat: "creiem fermament en la col·laboració entre l’empresa privada i les organitzacions públiques ja que mútuament ens aportem experiència i coneixements en el desenvolupament de nous productes o millores dels ja existents i esperem realitzar aquestes investigacions tant per a nosaltres mateixos com per a aquelles empreses que necessiten de la nostra experiència per als seus propis projectes".
 

Centa-IRTA

El Centa de Monells disposa d’equips d’última generació distribuïts en una superfície total d’uns 4.000m2. És una gran infraestructura al servei de les empreses i de la investigació alimentària. El centre disposa de les més modernes tecnologies de processats com els tractaments per alta pressió hidrostàtica, microones, radiofreqüències, maduració ultra ràpida, polsos lumínics, etc.
 

Ordesa

Fundada en el 1943, Ordesa és una empresa de capital espanyol, pionera en l’àmbit de l’alimentació infantil, que aposta per la innovació com a eix estratègic de creixement. La companyia, que comercialitza a l’Estat espanyol el 55% de la seva producció, mentre que el 45% restant correspon a la seva activitat internacional en més de 15 països de tot el món, va facturar l’any passat 124 milions d’euros. Grup Ordesa té la seva seu central a Sant Boi de Llobregat (Barcelona), ciutat on es troba també ubicada la seva planta de producció. La Unitat d’Investigació, Desenvolupament i Innovació es reparteix entre Sant Boi de Llobregat i el Parc Científic de Barcelona.