10,11 I 12 DE DESEMBRE | 10/12/2010  RuralCat

El recinte de Cal Gana acull la 37a edició de la Fira Avícola de la raça Prat

La Fira Avícola de la Raça Prat, que enguany arriba a la seva 37a edició, es celebra del 10 al 12 de desembre al recinte firal de Cal Gana (El Prat de Llobregat). Al pavelló avícola i ramader són presents una mitjana de 30 criadors i productors que representen el 90% dels pagesos locals.

Detall del cartell de la Fira. Font: Ajuntament del Prat de Llobregat.

 

Com és ben sabut, la fira es centra en els pollastres i capons de la Raça Prat, el reconegut Pota Blava del Baix Llobregat, l'única au de l'Estat espanyol que gaudeix del distintiu de qualitat d'Indicació Geogràfica Protegida (IGP). Així doncs, al recinte es pot visitar l'exposició d'aviram d'aquesta IGP, una mostra de productes agrícoles i una altra de cavalls de tir, entre altres.
 
A l'estand de l'Associació de Criadors, que enguany celebra el seu 25è aniversari, la novetat rau en la possibilitat de què els visitants puguin adquirir pollets petits a més del pollastre del Prat ja sacrificat per Nadal. També es poden admirar els galls, gallines i capons del Prat.
 
 
 
D'altra banda, en el marc d'aquesta fira avícola també es celebra la 23a Mostra Comercial, una fira multisectorial amb més de 2.100 metres quadrats, que acull prop de 70 empreses comercials i de serveis. Al recinte també té lloc la 8a Mostra d'Entitats, un punt de trobada i de relació entre les entitats del municipi i els pratencs i pratenques.
 

IGP Pollastre i capó del Prat

Aquesta raça, autòctona de la comarca del Baix Llobregat i recuperada a partir dels anys vuitanta, es caracteritza per les plomes de color verd amb reflexos metàl·lics dels galls, i molt negres, de les gallines. Altres aspectes característics són el color blau pissarra de les potes i dels dits, el color vermell intens que llueixen a la cresta i un bec fosc.
 
Val a dir que els pollastres i capons del Prat són alimentats amb un 70% de cereals, amb una criança mínima de 90 dies, els galls, i 182 dies, els capons. Estan prohibits els factors de creixement i es crien a terra en una densitat que no pot superar els 8 animals per metre quadrat. El resultat és una carn fina, melosa i sense greix excessiu.     
      
Les canals comercialitzades són de categoria A, fresques i refrigerades. Cada unitat de venda porta una etiqueta individual numerada, amb el nom de "Pollastre del Prat. Indicació Geogràfica Protegida", el logotip i el símbol comunitari a més de les indicacions legals exigides.
 
El capó té un gust més pronunciat que el pollastre comú i una carn més tendra degut a què el seu contingut en greix és superior i es localitza, en major grau que el pollastre, entre el teixit muscular. Quant a la resta de components, tenen les mateixes propietats, són font de proteïnes i en tractar-se de carns blanques són de fàcil digestió.