RAMADERIA | 24/04/2017  IRTA

La granja La Mejorada obté el Porc d'Or Ibèric amb Diamant

Castella i Lleó, amb 19 guardons, i Extremadura, amb 8, han estat les comunitats protagonistes dels premis Porc d'Or Ibèric, lliurats durant la gala celebrada a Zafra (Badajoz).

Porc d'Or Ibèric

Porc d'Or Ibèric

Al llarg de la nit del divendres 21 d'abril, l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimntàries (IRTA) amb la col·laboració de la companyia de salut animal Zoetis, ha fet entrega dels 30 guardons Porc d'Or Ibèric, premis a l'excel•lència en la producció porcina ibèrica, a un total de 14 granges de reproductores ibèriques, durant la gala de lliurament d'aquests premis celebrada a Zafra (Badajoz).

Castella i Lleó ha rebut un total de 19 guardons que s'han repartit 8 granges de la comunitat. En concret, 5 granges val·lisoletanes han acumulat 13 estatuetes Porc d'Or Ibèric (4 ors, 5 plates i 4 bronzes); mentre que 3 explotacions segovianes s'han alçat amb 6 premis en total (4 ors, una plata i un bronze).

Per la seva banda, Extremadura ha aconseguit 8 premis (un or, 3 plates i 4 bronzes) que han anat a parar a 6 explotacions de Badajoz.

Organitzats per l'IRTA, i motivats per les pròpies empreses del sector, els premis han comptat amb la coorganització de Zoetis, companyia líder en salut animal que acompanya els premis Porc d'Or del porc de capa blanca des dels seus inicis el 1994, i ha volgut estar present també en la primera edició d'aquests nous guardons. A més, també s'ha comptat amb el suport local de l'Ajuntament de Zafra i de l'Associació Interprofessional del Porc Ibèric (ASICI). 

 

Valladolid s'emporta el Porc d'Or Ibèric amb Diamant

 

La gran protagonista de la nit ha estat la val·lisoletana Granja La Mejorada, de l'empresa Agrocesa - Grup Vall Companys, situada a Olmedo, que s'ha alçat amb el màxim guardó, el premi especial Porc d'Or Ibèric amb Diamant. Aquest premi es concedeix a l'explotació que es considera com la millor d'entre totes les nominades de qualsevol categoria.

Per a això, el jurat analitza i valora cadascun dels criteris i índexs globals de les explotacions. Així mateix, té en compte la mida, l’equilibri i l’estabilitat de l'estructura demogràfica de l'explotació, així com criteris relacionats amb les mesures de bioseguretat, higiènic-sanitàries i de maneig, entre d'altres.

 

Badajoz rep el Porc d'Or ibèric del MAPAMA

 

En el cas del premi especial Porc d'Or Ibèric del MAPAMA a "Sanitat, Benestar Animal i Medi Ambient", ha anat a parar a Granja Morante, de Ingafood, a la Roca de la Serra (Badajoz).

Un guardó que reconeix l'explotació que compleix i supera la legislació en matèria de seguretat, sanitat, medi ambient i benestar animal. Poden optar totes les granges adherides al BDporc-i, independentment de si estan o no nominades en aquesta edició.

 

Segòvia és reconeguda amb el Porc d'Or Ibèric a la Màxima Productivitat

 

A més, Granja Valdisierro, de l'empresa ICPOR Soria S.L., de Fresno de Cantespino (Segòvia) ha rebut el premi especial Porc d'Or Ibèric a la Màxima Productivitat Numèrica, pels seus 19,13 garrins deslletats per truja productiva i any.

 

Més de 400 professionals del porc ibèric s'han reunit a Zafra

 

Ha estat una primera edició a la qual han assistit més de 400 persones entre productors i tècnics de tot Espanya, empreses i personalitats lligades al sector porcí en general i al porc ibèric en particular, així com autoritats locals autonòmiques i nacionals.

Entre els assistents es trobaven: la consellera de Medi Ambient i Rural, Polítiques Agràries i Territori de la Junta d'Extremadura, Begoña García; l'alcalde de la ciutat de Zafra, José Carlos Contreras; el secretari general d'Agricultura i Alimentació del MAPAMA, Carlos Cabanas; el president de l'Associació Interprofessional del Porc Ibèric (ASICI), Francisco Javier Morato; el director general de l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentària (IRTA), Josep Maria Monfort; i el director general i vicepresident de Zoetis Europa del Sud, empresa coorganitzadora dels premis, Félix Hernáez.

 

Bases dels premis Porc d'Or Ibèric

 

Els premis Porc d'Or Ibèric tenen la seva base en el BDPorc-i (Banc de Dades de Referència del Porcí Ibèric Espanyol), gestionat per l'IRTA i creat a iniciativa del propi IRTA, del MAPAMA, i es concedeixen a les granges que remeten periòdicament les seves dades al BDporc-i, atenent als criteris de Nascuts Vius (NV), Taxa de Parts (TP), i Productivitat Numèrica (PN). A més, les granges aspirants pertanyen a diferents categories, establertes en funció del nombre de truges en l'explotació: 1a categoria de 10-375 reproductores, 2a de 376 a 900 reproductores, i 3a més de 901 reproductores.

Per a aquesta primera edició, el BDporc-i ha analitzat un total de més de 50.000 reproductores d'explotacions porcines ibèriques repartides per tot el territori nacional, que s'han adherit voluntàriament al BDporc-i.

D'aquesta manera, 6 granges han estat nominades en cada criteri tècnic, atorgant-se una estatueta d'or, plata i bronze (per al primer, segon i tercer classificat, respectivament) per cada criteri tècnic a premiar (NV, TP i PN), en cada categoria (1a, 2a i 3a). El que resulta en un total de 54 nominacions i 27 estatuetes Porc d'Or Ibèric.

A aquests 27 guardons cal afegir els 3 premis especials: premi Porc d'Or 'Ibèric' amb Diamant, per a l'explotació que en el seu conjunt sigui considerada la millor entre totes les categories; premi Porc d'Or 'Ibèric' del MAPAMA a "Sanitat, Benestar Animal i Medi Ambient"; i el premi a la Màxima Productivitat Numèrica.

La deliberació dels premis es realitza a través d'un jurat compost per persones de reconegut prestigi en el sector.

Informació relacionada