EL 17 DE DESEMBRE | 13/12/2010  AlimenCat

Barcelona acull les primeres Jornades sobre Investigació i Sobirania Alimentària

Barcelona acull les primeres Jornades sobre Investigació i Sobirania Alimentària organitzades pel Grup d'Investigació d'Agricultura, Ramaderia i Alimentació de la Universitat Autònoma de Barcelona i la Fundació Autònoma Solidaria. Els ponents convidats compten amb una reconeguda experiència internacional en l'àmbit de la investigació i la sobirania alimentària.

 

La sobirania alimentària és una proposta sorgida del moviment camperol internacional La Vía Campesina que reclama el dret dels pobles a definir les seves pròpies polítiques agràries i alimentàries. És també el dret dels camperols i camperoles a produir aliments i el dret dels consumidors i consumidores a poder decidir el que volen consumir i com i qui l'hi produeix.
 
En aquestes jornades es reflexionarà sobre el canvi de paradigma científic que implicaria i el paper que pot i ha de jugar el món acadèmic. Per això es debatran casos pràctics realitzats en universitats i centres d'investigació europeus i africans, i hi haurà lloc per a una exposició d'altres casos.
 

Desenvolupament rural i sobirania alimentària

Un dels principals objectius d'aquest moviment és poder aconseguir el dret a l'alimentació, ja que, com reconeix l’Organització de les Nacions Unides, aquesta fita permetria reduir la gana i la pobresa en el medi rural.
 
D'altra banda, l'any 2009 es van publicar les conclusions de la IAASTD, una iniciativa de la FAO (Organització de les Nacions Unides per l'Alimentació i Agricultura) i el Banc Mundial amb l'objectiu fonamental d'analitzar el paper que el coneixement pot jugar en la reducció de la gana i la pobresa, en la millora dels mitjans de subsistència a les zones rurals i de la salut humana, i en la promoció d'un desenvolupament equitatiu i sostenible des del punt de vista social, ambiental i econòmic.
 
Dur a terme les recomanacions de la IAASTD en l'àmbit científic permetria des de les universitats i centres d'investigació aportar coneixement per aconseguir la  sobirania alimentària que es reclama des de la pagesia. No obstant això, implica un canvi de paradigma important sobre com es genera coneixement, qui ho genera i les lleres de participació i col·laboració entre les persones participants en la generació i intercanvi del coneixement.
 
L'esdeveniment tindrà lloc el dia 17 de desembre a l'Edifici del Vagó, recinte de l'Escola Industrial (carrer Urgell, 187).