REG | 25/04/2017  DARP

Comença l'última fase del regadiu Algerri-Balaguer

El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya ha iniciat les obres del projecte que incorpora al reg 792 hectàrees de 177 propietaris, té un pressupost de 4.699.487 euros i un termini d'execució de 14 mesos.

Imatge de l'àmbit de les obres. Font: DARP

Imatge de l'àmbit de les obres. Font: DARP

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) de la Generalitat de Catalunya ha iniciat les obres del projecte de regadiu de l’Algerri-Balaguer de les superfícies situades fora de la zona ZEPA al terme municipal de Balaguer, una zona regable que és la continuació de les xarxes de reg del municipi de Castelló de Farfanya i que correspon a l’última fase prevista d’aquest regadiu.

El DARP, a través d’Infraestructures de la Generalitat de Catalunya, ha adjudicat a Acsa, Obras e Infraestructuras, SA & Sorigué, SAU (UTE), l‘execució de les obres iniciades ara del projecte actualitzat número 2 del regadiu Algerri-Balaguer, sector C, a Balaguer, per un import de 4.699.487,26 €. Amb aquestes obres s’incorpora al reg de 792,09 hectàrees corresponents a 177 propietaris de l’esmentat municipi, i el termini d’execució és de 14 mesos.

Els treballs iniciats ara s’han començat marcant la ubicació dels hidrants que hi ha a les parcel·les de reg per a fer-ne coneixedors els titulars i posteriorment es començarà les obres d’excavació i muntatge de canonades. Així, les obres són bàsicament d’instal·lació de canonades i d’hidrants de reg que donen i mesuren l’aigua servida a les parcel·les, de manera que el agricultors poden fer una gestió eficient de l’aigua i aplicar les quantitats que necessiten les plantes en els moment en què els cal. Així mateix, el fet de ser una regadiu d’alta eficiència i automatitzat permet els regants gestionar el regadiu d’una forma molt eficient, millorant així la rendibilitat de les empreses agràries.

El regadiu és un element essencial per al desenvolupament rural de les comarques de Lleida, i amb aquesta obra corresponent al darrer dels tres sectors en què està dividit el projecte global, i que completarà la zona regable de l’Algerri-Balaguer, es permetrà estendre els beneficis de la implantació del regadiu a Balaguer, beneficis que ja estan experimentant els municipis inclosos en els dos sectors ja transformats: Algerri i Albesa (sector A, amb un total de 3.452 hectàrees regables), i Castelló de Farfanya, Menàrguens i Torrelameu (sector B, amb 3.100 hectàrees regables), en els quals el regadiu s’ha implantat en els últims anys.

El DARP referma una de les seves apostes prioritàries com és el regadiu, que no és solament una eina per a garantir la producció agrícola, sinó que permet els territoris de secà disposar de les eines necessaris per al desenvolupament econòmic i social, afavorint la implantació d’altres activitats productives i generant llocs de treball en àmbits que pateixen forts problemes de despoblament, contribuint així al reequilibri territorial.
 

Informació relacionada