FORMACIÓ I EMPRENEDORIA | 15/12/2010  RuralCat

La fructicultura i el vaquí de llet enceten els nous cursos d'emprenedoria 2011

El Departament d'Agricultura i Acció Rural de la Generalitat de Catalunya (DAR), conjuntament amb la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC), organitzen diferents cursos d'emprenedoria amb l'objectiu d'aportar els coneixements i les experiències necessàries per a què els joves empresaris agraris puguin desenvolupar els seus projectes amb garanties de futur i viabilitat. El 19 de gener de 2011 s'iniciarà una nova edició de l'emprenedoria en fructicultura a l'ECA de l'Empordà i, més endavant, una altra dedicada al vaquí de llet.

Font: DAR.

 

La metodologia d’aquests cursos és activa, defugint les classes magistrals, i es basa en sessions específiques amb ponents que són coneixedors i especialistes en cada matèria. També s’organitzen visites i viatges tècnics a explotacions del sector on conèixer diferents realitats i formes de fer avançar els projectes. Dins la seva programació també s’inclouen taules rodones, grups de treball i debats, per intercanviar experiències i sumar voluntats que ajudin a trobar la millor forma de concretar una idea. Amb tot, cal destacar el valor intangible de la cooperació entre emprenedors amb projectes similars, que dóna un valor afegit important a la formació rebuda.
 
Les emprenedories tenen habitualment seu en una Escola de Capacitació Agrària (ECA) del DAR, i el seu programa es desenvolupa al llarg de 280 hores, en quatre àmbits: la formació personal (40 hores), la gestió tecnicoeconòmica (130 hores), la producció específica del sector (100 hores de visites i viatges tècnics) i l’àmbit de l’empresa (30 hores que inclouen informació sobre normativa i comercialització).
 
El curs es fa un dia a la setmana, durant tres setmanes al mes, de 10 a 14 h i de 15 a 17 h, i el dinar té lloc a la pròpia ECA.
 
Un cop finalitzada cada emprenedoria es realitzen els seminaris d’emprenedoria per a poder aprofundir en aquells temes específics que desitgin tractar els emprenedors i alhora per mantenir el contacte del grup i continuar formant-se per adaptar-se als canvis que s’originen al sector.

 

Per a més informació sobre els cursos podeu contactar amb el coordinador de grups d'emprenedoria, Carles Pedrós Bonjorn, al correu electrònic carles.pedros@gencat.cat o al  número de telèfon 973 310 715.

 

Les emprenedories realitzades fins a la data són:

  • Porcicultura, que es va dur a terme dins el Pla Pilot FCAC i va finalitzar l'any 2008.
  • Fructicultura, que es va dur a terme a l' ECA d'Alfarràs i va finalitzar l'any 2009.
  • Vitivinicultura i Cellerisme, que es va dur a terme a l'ECA de l’Empordà i va finalitzar l'any 2009.
  • Viticultura, que es va dur a terme a l'ECA Màs Bové i va finalitzar l'any 2009.
  • Porcicultura II, que es va dur a terme a l'ECA de Tàrrega i va finalitzar l'any 2010.
  • Olivicultura, que es va dur a terme a l'ECA de les Borges Blanques i va finalitzar l'any 2010.
  • Viverisme, que es duu a terme a l'ECA de Santa Coloma de Farners i finalitza al desembre de 2010.
  • Producció Agrària Ecològica que es duu a terme a l'ECA de Manresa i finalitzarà a l’abril de 2011.