SANITAT BOVINA | 15/12/2010  RuralCat/ARS

Un grup de científics localitza per on comença la infecció de la febre aftosa

Un equip d'investigadors del Departament d'Agricultura dels Estats Units ha descobert que el virus de la febre aftosa infecta de forma selectiva les cèl·lules epitelials a la nasofaringe (una regió específica en el fons del coll del boví) tan sols sis hores després de l'exposició de l'animal al virus a través dels passadissos nasals. Aquest descobriment podria conduir al desenvolupament de noves vacunes per controlar i, posteriorment, eradicar aquesta malaltia del bestiar, la que més estralls econòmics provoca a tot el món.

 

La febre aftosa és una malaltia vírica, molt contagiosa, que esdevé fàcilment en epidèmia i és de declaració obligatòria segons l'Organització Mundial de Sanitat Animal. Tot i que, avui dia, existeixen vacunes, només ofereixen una immunitat temporal per al bestiar. A més a més, han de ser altament específiques perquè existeixen set tipus diferents del virus i més de 60 subtipus.
 
Aquestes troballes han permès als investigadors resoldre alguns misteris bàsics sobre com el virus de la febre aftosa envaeix i es propaga en els bovins propensos a la malaltia. Bloquejar el lloc físic per on comença la infecció en el cos del bestiar podria ser la manera més eficaç d'aconseguir una protecció completa. Ara, els investigadors estan realitzant més estudis per respondre a preguntes sobre per què les cèl·lules epitelials tenen més susceptibilitat, i com es pot bloquejar la zona per on s'introdueix el virus.
 
Les conclusions d'aquest estudi s'han publicat a la revista "Veterinary Pathology"