FRUITA | 17/05/2017  Afrucat/RuralCat

Catalunya recupera el seu potencial en préssec i nectarina

Segons les previsions, la collita de fruita de pinyol d'enguany serà un 13% superior a la de l'any passat i, amb 407.920 tones, es recuperarà el potencial productiu perdut en les darreres campanyes. S'esperen calibres grans i regulars, així com una qualitat excepcional.

Analitzant les dades per demarcacions trobem que l’increment es manté en totes a excepció de la demarcació de Girona que baixa un 7% amb 1.800t: Lleida puja un 14% i arribarà a les 362.600 tones, Tarragona puja un 5% amb 37.300t i Barcelona puja un 6% fins a les 6.220t.

Per espècies trobem que l’increment les afecta a totes, essent la nectarina i el préssec pla els que més pugen amb un 15 i un 16% respectivament. Com en les darreres campanyes el ritme de noves plantacions continua decreixent i la superfície total plantada creix lleugerament. Gairebé es compensen les noves hectàrees amb les arrencades. El préssec pla, per la seva banda, continua superant el número d’hectàrees plantades de préssec rodó. La pavia es recupera lleugerament desprès d’anys d’arrencades massives i continua creixent la superfície plantada de nectarina i baixant la de préssec rodó.

Aquesta previsió situa Catalunya en un any de producció normal amb una època de collita sobre calendari, sense solapaments de les diferents zones productives i amb un inici de preus per a la producció de les zones primerenques per sobre al de l’any passat.

 

Calibres grans i regulars i qualitat excepcional

 

Ens trobem en un any favorable climatològicament. Temperatures normals, sense incidències, amb les hores fred adequades una floració curta i abundant i quallats excepcionals. Per tot això s’espera una fruita de pinyol de qualitat excepcional amb calibres grans i regulars.

Si l’any 2015 la pedra va causar una davallada productiva, l’any 2016 va ser la climatologia capriciosa la que va afectar sobretot a les varietats primerenques amb una floració llarga, quallats irregulars que van desequilibrar l’arbre i finalment efectes de pedra. La campanya 2016, en general, a tota Catalunya també es va reflectir la manca d’hores fred que van patir els arbres.

En aquests moments la situació es podria resumir en la recuperació de la producció de la zona, un no solapament de collites, un inici millor dels preus a los zones primerenques i una molt bona qualitat en la fruita, amb bons calibres i un sucre elevat.