RECERCA | 02/06/2017  UAB

Ypsicon: una nova tecnologia per conservar begudes

Un projecte del Centre Especial de Recerca Planta de Tecnologia dels Aliments (CERPTA) de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) va donar lloc a la creació de l'empresa Ypsicon Advanced Technologies, SL, que comercialitza en exclusiva a escala mundial tres tecnologies disruptives, totes tres patentades per a la conservació de begudes.

L’origen d’Ypsicon es troba en la recerca de solucions per a un problema que té la indústria de l’alimentació per a la conservació de begudes. La conservació de bona part de les begudes es basa en tecnologies que apliquen calor per destruir microorganismes no desitjats i per aconseguir productes amb una vida útil llarga i segurs per al consum humà. El problema és que l’aplicació d’altes temperatures no només destrueix els microorganismes indesitjats, sinó que també altera les propietats nutricionals i sensorials dels productes processats.

L’any 2004, el Centre Especial de Recerca Planta de Tecnologia dels Aliments (CERPTA) de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), acreditat amb el segell TECNIO d’ACCIÓ, va posar en marxa investigacions i projectes per aconseguir solucions alternatives amb la tecnologia UHPH.

La feina duta a terme entre els anys 2004 i 2011, en tres projectes europeus i d’altres d’àmbit estatal, va desembocar en diversos avenços tecnològics, que, un cop obtinguda la base científica, podien quedar-se al laboratori si no creaven una empresa i buscaven les solucions d’enginyeria per aconseguir que arribessin al mercat.

Així, l’agost del 2011 es va crear l’empresa Ypsicon, al Parc de Recerca de la UAB, que disposa des de llavors d’un acord de transferència tecnològica per a l’explotació comercial exclusiva de la patent a escala mundial, durant tota la seva vida útil. La UAB participa en el capital de l’empresa, cobrant futurs royalties d’explotació. Des de llavors, l’equip d’Ypsicon ha treballat per garantir l’escalabilitat industrial de la tecnologia UHPH (fins a uns 10.000 litres/hora), millorant els materials dels components clau dels equips i desenvolupant una nova generació d’equips UHPH que garanteixen l’aplicabilitat de la tecnologia en entorns industrials.

Actualment, les tecnologies d’Ypsicon estan patentades en mercats que representen 4.000 milions de consumidors potencials (incloent-hi la Unió Europea, la Xina, els Estats Units, l’Índia, Austràlia i el Japó). Aquesta tecnologia és aplicable a productes tan massius com sucs de fruites, llet, liquats vegetals o vi. També s’estan desenvolupant aplicacions farmacèutiques i cosmètiques, que actualment són confidencials.

 

Informació relacionada