INNOVACIÓ AGROALIMENTÀRIA | 05/01/2011  RuralCat

La pròpolis ajuda a conservar millor el raïm

Un grup de científiques de l'Institut d'Enginyeria d'Aliments per al Desenvolupament (IUIAD) de la Universitat de València han aconseguit un raïm més resistent en el temps utilitzant pròpolis, una substància natural que produeixen les abelles i que té reconeguts efectes beneficiosos per la salut.

raïm_092410cont.jpg

 

La clau del descobriment resideix en recobrir el raïm amb un film comestible fet a base de pròpolis. "El raïm recobert es conserva millor, ja que no es produeixen pèrdues d'aigua i per tant, de pes, i triga més en deteriorar-se", explica Maite Cháfer, investigadora del IUIAD.
 
Durant els dos últims anys, les investigadores han dissenyat, caracteritzat i estudiat diferents solucions i films comestibles a partir de la pròpolis, per després fonamentar posteriors aplicacions com la que ara proposen per al raïm. El procés de recobriment és ben senzill: es submergeix la fruita en una solució de pròpolis perquè s'adhereixi a la superfície del raïm, i d'aquesta manera es garanteix la persistència de la pròpolis. Una altra manera de fer-ho seria aplicant el producte directament al camp, polvoritzant sobre la fruita la solució obtinguda a partir de la pròpolis. “La forma i moment d'aplicació la podem adequar segons ens interessi tant en el camp, en el magatzem o incorporada en un envàs", afegeix una altra investigadora.
 
Pel que fa al sabor, van realitzar un anàlisi organolèptic amb grans de raïm sense recobrir i d'altres recoberts amb diferents nivells de pròpolis per conèixer l'acceptació sensorial del producte i definir quina dosi seria la més convenient afegir. A més, s'està pensant en la seva aplicació per treure altres productes al mercat.
 
El treball portat a terme per aquest grup d'investigadores de la UPV s'ha publicat en revistes científiques internacionals especialtzades en la tecnologia alimentària, com Carbohydrate Polymers i Postharvest Biology and Technology.
 

 

Informació relacionada