INNOVACIÓ | 29/09/2017  IRTA

S’estén a 84 dies la vida útil de la carn de vaquí envasada

L’IRTA i empreses del sector busquen respondre a la creixent demanda de carn fresca als mercats d’exportació, especialment a l’Orient Mitjà. L’experimentació s’ha dut a terme a un contenidor instal·lat a Vic que ha permès simular les condicions reals de transport

En els últims 10 anys la demanda de carn fresca de vaquí ha augmentat un 80% a Catalunya. Tot i que la seva exportació es fa majoritàriament a Europa, ha crescut la demanda a l’Orient Mitjà.

Davant el repte que suposa l’exportació de carn refrigerada a països llunyans, diversos agents del sector han treballat conjuntament per donar resposta a aquesta necessitat del mercat: l’IRTA (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentària), Anafric (Asociación Empresarial Cárnica), el Grup Viñas (empresa productora i distribuïdora) i la Companyia General Càrnia Mercabarna (escorxador, distribució i restauració).

L’objectiu d’aquest projecte ha estat assolir l’extensió fins a 84 dies de la vida útil comercial, en refrigeració, de peces de carn de vaquí envasades al buit per a l’exportació. Per fer-ho, s’han reproduït les condicions reals de transport de la mercaderia en un contenidor instal·lat a Vic, a través del qual s’han monitoritzat diversos paràmetres com la llum i la temperatura. L’IRTA ha estat l’encarregat d’analitzar al laboratori la qualitat de la carn des del punt de vista microbiològic i fisicoquímic.

Aquest projecte forma part dels Grups Operatius 2015-2017 impulsats pel Programa de Desenvolupament Rural de Catalunya. Els Grups Operatius consisteixen en l’associació de diversos socis amb interessos comuns entorn a un projecte d’innovació específic i pràctic.

Ha comptat amb un pressupost de 281.428,58€, finançat a través de la Unió Europea, el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) de la Generalitat de Catalunya i fons propis.

Per donar a conèixer i fer difusió dels resultats obtinguts en aquest projecte, el Grup Operatiu ha elaborat un vídeo explicatiu on s'expliquen les diverses etapes del projecte fins a obtenir el resultat:

Informació relacionada

El més llegit

Jornades tècniques en línia del 23 al 29 de novembre

Catalunya comptarà amb la seva Estratègia de la Bioeconomia

El proper 23 de novembre s’obren les inscripcions a nous cursos a distància