Els arbres de fusta poc densa i fulles primes moren de set abans
Un estudi en què han participat investigadors del CREAF i de la UAB demostra que la intensitat de la sequera incrementa de forma exponencial la mortalitat dels arbres.
Vista general d'una pineda de pi pinyer afectada per la sequera al Maresme. Autor: José Luis Ordóñez
Un estudi internacional publicat a la revista Ecology Letters demostra que la intensitat de la sequera incrementa de forma exponencial la mortalitat dels arbres. Aquest patró s’ha demostrat per primer cop a escala global i és especialment preocupant en l’escenari actual de canvi climàtic, on els episodis de sequera extrema són cada vegada més freqüents, perquè pot provocar canvis dràstics en la composició dels boscos. Els investigadors, entre els qual es troben els ecòlegs del CREAF i de la UAB Jordi Martínez-Vilalta i Francisco Lloret, apunten que les espècies d’arbres més afectades seran aquelles que tenen la fusta menys densa —i per tant un sistema vascular vulnerable a les embòlies— i fulles primes —amb més superfície per on perdre l’aigua per unitat de massa.
Espècies com el faig o els arbres que colonitzen típicament un nou espai presenten les dues característiques i són, per tant, els de pitjor pronòstic.
En termes generals, hi ha espècies forestals que reuneixen les dues característiques, com és el cas del faig o els pins. I d’altra banda, la etapa de la vida en que es troba l’arbre també influeix. “Després d’un incendi, un fort episodi de sequera, o una altra pertorbació neixen nous arbres que repoblen l’espai. Aquestes espècies típiques de les primeres etapes de la recuperació d’un bosc, justament presenten les dues característiques vulnerables que hem trobat”, explica Jordi Martínez-Vilalta. I afegeix que “si les pertorbacions van augmentant (cosa que s’espera que passi), aquestes etapes primerenques predominaran als boscos i els faran molt sensibles al canvi de clima. És un peix que es mossega la cua”.
El procés ja ha començat: alguns boscos estan canviant
L’article analitza uns 60 casos de mort forestal per sequera, en més de 30 localitzacions distribuïdes per tot el món. Els països implicats van des del Canadà fins a Austràlia, passant per Espanya, Estats Units o la Índia, entre d’altres.
“Els boscos juguen un paper molt important en el clima global, d’acord amb el seu rol en el cicle de l’aigua i l’habilitat de segrestar i emmagatzemar grans quantitats de carboni”, recorda Francisco Lloret. I adverteix que “amb les creixents sequeres es posa en perill aquest sistema i els serveis ambientals que hi van associats. A més, altres factors com la desforestació i els canvis en els usos del sòl sovint empitjoren la situació”.
Article de referència
Greenwood S., Ruiz-Benito P, Martínez-Vilalta J., Lloret F. et al. (2017). "Tree mortality across biomes is promoted by drought intensity, lower wood density and higher specific leaf area". Ecology Letters 20, 539-553. DOI: 10.1111/ele.12748