La verema s'avança a la majoria de les zones vitícoles de Catalunya
La calor intensa de les últimes setmanes després d'una primavera força seca ha provocat un avançament de la verema, que va arrencar el passat 31 de juliol. Es preveu que la collita sigui inferior a la normal en quantitat però d'una qualitat molt bona.
Els primers raïms es van veremar el passat 31 de juliol a la DO Costers de Segre i a l’àrea vitícola del Penedès apta per a la DO Penedès, DO Catalunya i DO Cava; en concret, les varietats chardonnay i pinot noir, macabeu i moscatell de gra menut.
A la resta de regions vitícoles també s’avança la verema respecte de l’any passat. Per exemple, a la DO Terra Alta, entre 10 i 15 dies, i a la DO Alella també uns 15 dies.
En el cas de les varietats més tardanes (parellada, cabernet sauvignon, entre altres), se seguiran collint a finals de setembre i principis d’octubre, malgrat l’avançament de la verema.
La meteorologia durant el desenvolupament vegetatiu dels ceps ha fet que la incidència general del míldiu hagi estat baixa, i la de la malura mitjana, amb especial impacte en varietats més sensibles (carinyena) i en zones habitualment més afectades, com les costaneres. La sanitat del raïm es pot considerar òptima, sense presència de podridures, i la qualitat molt bona.
Segons les primeres estimacions de l’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI) es preveu una quantitat de collita similar respecte de l’any 2016, que va ser molt baixa, amb un descens mig en aquelles àrees on la meteorologia i les condicions del sòl no siguin les òptimes.