AGRICULTURA | 22/08/2017  RuralCat

El festuc serà el protagonista d'una jornada de la Fira de Sant Miquel

El cultiu del festuc centrarà una de les jornades tècniques destacades de la Fira Agrària de Sant Miquel i del saló Eurofruit, certàmens paral·lels que tindran lloc del 28 de setembre a l'1 d'octubre de 2017 a la Fira de Lleida. La sessió, centrada en la situació actual i potencialitat d'aquest cultiu, així com en aspectes tècnics del mateix, tindrà lloc el divendres, dia 29 de setembre, de 16.00 a 20.00 h. al Saló de Congressos del recinte fira lleidatà.

Fruits de festuc en creixement. Font: DARP

Fruits de festuc en creixement. Font: DARP

El programa de la jornada es divideix en dues parts. La primera, “El cultiu del festuc. 40 anys d'experiència. Per què plantar festuc? Inversió, plançons, cultiu, producció i comercialització”, anirà a càrrec de Lluís Mateu, de Vivers Sant Roc. La segona, “Alternatives de la propagació del festuc. Necessitat d'empelt. Propagació de patrons: micropropagació. Propagació de varietats: empelt, microempelt”, serà desenvolupada per Arancha Arbeloa, Elena García i Juan A. Marín, de l’Estació Experimental d'Aula Dei-CSIC.

El cultiu del festuc està registrant una forta expansió a la Península en els darrers anys. En els anys 90 la superfície plantada era gairebé inapreciable, mentre que avui dia tenim unes 5.000 ha cobertes per festuc. Això es deu a que el consum de fruita seca està creixent dia a dia i, dins d’aquest àmbit, el festuc és el més demandat, pel seu sabor i pels seus efectes positius per a la salut.

El festuc es conrea amb varietats clonades empeltades. A nivell estatal el portaempelt bàsic és el Pistacia Terebinthus (conegut com cornicabra), mentre que les varietats més usades són Kerman, Sirora i Larnaka com a femelles.

De les 5.000 ha plantades a l’Estat (un 1% del total de la superfície mundial dedicada al festuc), la majoria es concentren a Lleida, Extremadura, Granada, Almeria i Castella-La Manxa, amb una producció anual superior a les 1.500 tones. Al món hi ha una superfície plantada total d'unes 550.000 ha, i la producció mundial supera el milió de tones. Els experts consideren que la superfície del festuc a Europa ha de créixer entre 5 i 10 vegades en els pròxims anys.
 

Informació relacionada