El festuc serà el protagonista d'una jornada de la Fira de Sant Miquel
El cultiu del festuc centrarà una de les jornades tècniques destacades de la Fira Agrària de Sant Miquel i del saló Eurofruit, certàmens paral·lels que tindran lloc del 28 de setembre a l'1 d'octubre de 2017 a la Fira de Lleida. La sessió, centrada en la situació actual i potencialitat d'aquest cultiu, així com en aspectes tècnics del mateix, tindrà lloc el divendres, dia 29 de setembre, de 16.00 a 20.00 h. al Saló de Congressos del recinte fira lleidatà.
Fruits de festuc en creixement. Font: DARP
El programa de la jornada es divideix en dues parts. La primera, “El cultiu del festuc. 40 anys d'experiència. Per què plantar festuc? Inversió, plançons, cultiu, producció i comercialització”, anirà a càrrec de Lluís Mateu, de Vivers Sant Roc. La segona, “Alternatives de la propagació del festuc. Necessitat d'empelt. Propagació de patrons: micropropagació. Propagació de varietats: empelt, microempelt”, serà desenvolupada per Arancha Arbeloa, Elena García i Juan A. Marín, de l’Estació Experimental d'Aula Dei-CSIC.
El cultiu del festuc està registrant una forta expansió a la Península en els darrers anys. En els anys 90 la superfície plantada era gairebé inapreciable, mentre que avui dia tenim unes 5.000 ha cobertes per festuc. Això es deu a que el consum de fruita seca està creixent dia a dia i, dins d’aquest àmbit, el festuc és el més demandat, pel seu sabor i pels seus efectes positius per a la salut.
El festuc es conrea amb varietats clonades empeltades. A nivell estatal el portaempelt bàsic és el Pistacia Terebinthus (conegut com cornicabra), mentre que les varietats més usades són Kerman, Sirora i Larnaka com a femelles.
De les 5.000 ha plantades a l’Estat (un 1% del total de la superfície mundial dedicada al festuc), la majoria es concentren a Lleida, Extremadura, Granada, Almeria i Castella-La Manxa, amb una producció anual superior a les 1.500 tones. Al món hi ha una superfície plantada total d'unes 550.000 ha, i la producció mundial supera el milió de tones. Els experts consideren que la superfície del festuc a Europa ha de créixer entre 5 i 10 vegades en els pròxims anys.