FRUITA | 31/08/2017  DARP

Un grup de treball, format pel Govern, sector i experts, elaborarà un pla de futur per al sector fructícola català

Representants del DARP, UP, JARC, FCAC i Afrucat acorden formar un grup d'experts per definir escenaris i mesures que donin suport a les explotacions que estan patint la crisi. El DARP sol·licitarà a Madrid i Brussel·les que reassigni a Catalunya la quota de retirada que no utilitzin altres regions europees.

La setmana del 18 de setembre es convocarà el grup d’experts que haurà d’analitzar la situació actual del sector fructícola català i treballar per definir un pla de futur que garanteixi la seva viabilitat. Així s’ha acordat en la reunió de la Taula Agrària, convocada per la consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Meritxell Serret, que ha reunit els responsables d’Agricultura amb els representants del sector (Unió de Pagesos, Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya, Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya i Afrucat). Aquest grup de treball estarà format per Administració, representants del sector i experts i especialistes en el sector fructícola i serà liderat pel departament d’Agricultura. “L’objectiu és garantir la viabilitat d’aquest sector, que porta anys arrossegant greus crisis de preus, identificant tots els canvis estructurals que cal fer per adaptar-lo a l’evolució dels mercats”, ha manifestat la consellera Serret.

Tots el membres de la Taula Agrària, amb Afrucat, han coincidit a valorar de “molt positiu i necessari” aquest treball conjunt i consensuat entre Administració i tot el sector. De la mateixa manera, s’ha posat de manifest la necessitat d’articular mesures per donar suport a les explotacions que més estan patint la crisi. En aquest sentit, la consellera ha posat el Departament d’Agricultura a disposició de “totes les explotacions que estant patint greus situacions financeres per acompanyar-les i assessorar-les perquè es puguin acollir a les línies previstes per l’Institut Català de Finances”.

 

La quota de retirada, positiva però insuficient

 

En la reunió s’ha informat que en només 24 hores els productors catalans i aragonesos ja han sol·licitat poder retirar del mercat més de 27.000 tones de fruita, que supera la quota total assignada a l’Estat espanyol la setmana passada, que és de 19.550 tones. Davant d’aquest situació, s’ha acordat que la consellera Serret sol·licitarà al Ministeri d’Agricultura (MAPAMA) i a la Comissió Europea (CE) que reassigni la quota que sobri d’altres països, com ara Itàlia o Grècia, si aquests no aprofiten el total del que se’ls ha concedit, per tal que Catalunya i Aragó en puguin disposar de més si en fa falta.

Una altra qüestió que s’ha posat sobre la taula és la necessitat de traslladar a Brussel·les, de forma sistemàtica, dades el màxim d’ajustades i transparents sobre la producció i l’evolució dels preus de la fruita a l’Estat espanyol per a garantir que la Comissió Europea prengui, en base d’aquesta informació, les decisions més adequades i necessàries per anticipar i fer front a crisis de mercats.