AGRICULTURA | 01/09/2017  IRTA

L'IRTA i el Consorci per a la Gestió dels Residus del Vallès Oriental col·laboren per obtenir compost de més qualitat

El compost es farà en una planta del Consorci que ja genera biogàs i adob orgànic i l'IRTA investigarà el procés de millora perquè es pugui utilitzar en agricultura ecològica.

L’IRTA i el Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Oriental han signat un conveni de col·laboració que té per objectiu millorar la qualitat del compost obtingut a la planta de digestió anaeròbica i de compostatge del consorci, ubicada a Granollers.

Aquesta instal·lació està destinada al tractament de la matèria orgànica provinent de la recollida selectiva, a partir de la qual es genera biogàs i adob orgànic.

Segons la seva composició, el compost es classifica en diverses categories. Actualment la planta de Granollers genera compost de classe B. L’acord firmat estableix que les dues entitats treballaran per trobar una solució tècnica que permeti obtenir compost de classe A. Aquest fertilitzant orgànic de més qualitat és el que s’utilitza en agricultura ecològica.

Per aconseguir-ho, l’IRTA investigarà processos de biolixiviació per tal d’extreure els metalls pesats –principalment coure, zinc i plom- del corrent líquid de la matèria orgànica abans d’entrar a la planta. Aquesta part del procés, es realitzarà als laboratoris de Torre Marimon, a Caldes de Montbui.

Si a finals d’any els resultats obtinguts són satisfactoris, el compromís entre les dues parts estableix que es continuarà treballant per implementar la solució obtinguda a nivell industrial.
 

Informació relacionada