INNOVACIÓ SECTOR AGROALIMENTARI | 14/01/2011  RuralCat

Poden les algues millorar els productes carnis?

Els investigadors de l'Institut de Ciència i Tecnologia dels Aliments i Nutrició del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) han desenvolupat un procediment per a l'obtenció de productes carnis basat en la incorporació d'algues, que redueix els nivells de greixos i sal, alhora que introdueix altres compostos bioactius, com la fibra dietètica i altres minerals.

carn_cont_14_01-11

 

Els productes carnis elaborats amb aquest innovador mètode presenten un baix contingut en greix, ja que aquest s'ha eliminat en les fases inicials de la seva elaboració i s'ha substituït per un altre de millor qualitat nutricional, com els olis vegetals o de peix. A més, els productes contenen menys sal però mantenen la seva qualitat i característiques organolèptiques.
 
El procediment d'enriquiment amb algues s'ha emprat en la fabricació de productes carnis reestructurats tals com hamburgueses i mandonguilles de pollastre, vedella i porc, però és una tècnica aplicable a qualsevol tipus de carn.
 
A grans trets, el procediment d'incloure algues marines per donar lloc a productes carnis nutricionalment més complets es basa en la desintegració estructural de la carn crua, l'eliminació de les restes visibles de greix i l'addició de l'alga (preferentment alga marró) en pols.
Segons la investigació del CSIC, les algues emprades es poden aconseguir fàcilment ja que són de les més consumides i un dels principals avantatges d'aquesta nova tècnica d'elaboració és que avui dia no existeixen en el mercat productes carnis que tinguin algues en la seva composició.
 
Actualment, el CSIC busca productors de carn per comercialitzar el producte sota una llicència de patent.