MÓN RURAL | 08/09/2017  DARP

Es constitueix la comissió per afavorir polítiques transversals que frenin el despoblament

Aquesta és la primera vegada que Catalunya afronta de manera interdepartamental i participada estratègies per incidir en el desequilibri territorial

Imatge de la reunió. Font: DARP

Imatge de la reunió. Font: DARP

 “Les polítiques han de ser capaces de generar oportunitats i afavorir que els joves puguin tirar endavant amb projectes professionals i de vida a les zones on es dóna despoblament principalment rurals”. Així s’ha explicat avui la consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació durant la constitució de la Comissió Interdepartamental sobre Despoblament Rural. Meritxell Serret ha volgut deixar clar que hem d’afavorir oportunitats a través del sector primari: “ Però no només l’agricultura, la ramaderia, la silvicultura, la produc­ció d’aliments genera oportunitats i actua i gestiona el 90% del territori rural de Catalunya, també cal reforçar la transversalitat de la política pel desenvolupament rural”.

La Comissió creada avui serà l’encarregada d’avaluar la situació actual de despoblament d’algunes zones rurals de Catalunya i d’impulsar la coordinació i priorització de les polítiques en els diferents àmbits de Govern que incideixen a atenuar les causes del desequilibri demogràfic i territorial del país.

Aquesta és la primera vegada que Catalunya afronta aquesta problemàtica des d’un àmbit transversal i participat pels diferents departaments de la Generalitat que tenen competències i incideixen en les estratègies per afavorir el relleu generacional, la dinamització socioeconòmica i la qualitat de vida a les zones rurals.

 

La comissió de despoblament: Un nou espai de debat i reflexió

 


La reunió d’avui ha servit per informar sobre l’evolució de despoblament a les comarques de Catalunya dels darrers anys i posar en coneixement accions i línies de treball que incideixin per fer-hi front. Tot això donant compliment a la moció aprovada pel Parlament de Catalunya 114/XI sobre la despoblació a les zones rurals. S’ha acordat crear uns grups de treball per el manteniment de la població, els serveis al territori, salut, educació, mobilitat i comunicacions rodades o dinamització econòmica i treball que es concretaran en la propera reunió.

La Comissió coordinarà l’elaboració d’un informe, amb les aportacions dels diversos departaments concernits, en què s’avaluï la situació actual de despoblament d’algunes zones rurals, posant en comú la política i accions que s’estan portant a terme i identificant les línies de treball de millora. Tot això abastant des de les àrees de salut o afers socials fins a empresa o prevenció i extinció d’incendis.

A més, preveu un treball transversal sobre polítiques d’igualtat a les zones rurals i sobre polítiques de muntanya en els diferents grups de treball. També té el mandat parlamentari de proposar millores en la coordinació i la cooperació interadministratives entre tots els nivells de l’Administració pública que actuen a les zones rurals de Catalunya per impulsar un sector públic descentralitzat, racional i proper a la ciutadania, a l’abast també dels pobles més allunyats i amb menys població.

 

El despoblament és un degoteig, no un èxode

 

Durant la reunió des de la Fundació del Món Rural s’ha exposat als membres de la comissió la situació del despoblament a Catalunya i s’ha fet una presentació de l’Observatori del Món Rural.

L’evolució demogràfica a Catalunya, des del segle XIX, mostra una pèrdua contínua de pes demogràfic i econòmic de les comarques interiors en benefici de l’entorn de Barcelona i el litoral. Aquesta concentració de població a les zones urbanes del litoral es contraposa al fet que el 90% del territori restant és rural. A més, el despoblament té causes i conseqüències desiguals a les diferents comarques de Catalunya, per la qual cosa cal definir polítiques específiques per a cadascuna, per poder adaptar millor les accions a la realitat de cada territori. El 60% de municipis de menys de 1.000 habitants ha perdut població entre 2008 i 2015, especialment a les zones del Prepirineu, secans de Lleida i interior de Tarragona i Terres d’Ebre.