I + R | 24/01/2011  RuralCat

Catalunya, referent europeu en tractaments de dejeccions ramaderes

La Comissió Europea ha escollit la fundació catalana GIRO (Gestió Integral de Residus Orgànics Centre Tecnològic) i tres instal·lacions catalanes, per realitzar un estudi de tractaments de dejeccions ramaderes i definir les tendències de futur que caldrà prendre per enfortir la UE en aquest aspecte.

GIRO_cont_24_01_11

Instal·lacions del GIRO a Mollet del Vallès. Font: GIRO.

 

El projecte en el que participa el GIRO, centre consorciat de l'IRTA (adscrit al Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural) i vinculat a la UPC, haurà d'indicar la quantitat de fems i purins que són tractats a cada estat membre. Tanmateix, s'estudiaran les tècniques i formes de tractament utilitzades i el tipus de productes obtinguts, així com el seu mercat.


En l'estudi també intervindrà el centre danès CBMI (les sigles en anglès d'Innovation Centre for Bioenergy and Environmental Technologies) i set instal·lacions tipus existents que serveixin de model a Europa. Se n'han escollit dues de daneses, una holandesa, una eslovena i tres de catalanes, la qual cosa implica situar a la indústria catalana com a referent europeu en aquest camp.


Els treballs es van iniciar el passat mes de desembre i finalitzaran a finals d'octubre de 2011. El director del GIRO, el Dr. Xavier Flotats, sosté que "l'informe final serà un document de referència a Europa durant uns anys, i per tant caldrà fer un treball de qualitat".