250 ANYS D'ESCOLA | 26/01/2011  RuralCat/FAO

2011: l'any mundial de la veterinària

En el 2011 se celebra l'any veterinari mundial, que commemora el naixement de la professió i la ciència veterinària, ara fa 250 anys. La història d'aquesta disciplina es remunta a l'any 1761, quan el rei de França, Lluís XV, preocupat per una malaltia que afectava al bestiar, va crear a la ciutat de Lió la primera escola veterinària del món.

vaca_cont_26_01_11

 

L'eslògan adoptat per a la celebració és "Veterinari per a la salut, l'alimentació i el planeta", que evoca el paper predominant que els veterinaris desenvolupen per a la salvaguarda de la salut humana i animal, la millora de la seguretat alimentària i la defensa del medi ambient.

 
La commemoració, organitzada pel Comitè Vet2011, corporació que reuneix a totes les institucions veterinàries nacionals adherides a l'any veterinari mundial, compta amb la col·laboració de l'Organització de les Nacions Unides per a l'Agricultura i l'Alimentació (FAO), i la Unió Europea.
 
Per al director general de la FAO, Jacques Diouf, la medicina veterinària ha tingut un paper determinant i "ha reduït considerablement l'exposició de l'home al perill de malalties zoonòtiques com la tuberculosi, la brucel·losi o les grips d'origen animal". També afirma que la professió veterinària "s'enfronta a nous desafiaments, com la lluita contra les malalties en el sector de l'aqüicultura o les conseqüències del canvi climàtic".
 
L'any veterinari mundial de 2011 inclou, després de la cerimònia d'obertura que va tenir lloc aquesta setmana al palau de Versalles, l'organització d'una conferència mundial sobre l'ensenyament veterinari a Lió, un simposi a Roma vers la històrica lluita contra les malalties animals, i la cerimònia oficial de clausura a Ciutat del Cap, Sud-àfrica, l'octubre d'aquest mateix any.
 
Cal destacar el treball conjunt de la FAO i l'Organització Mundial de Sanitat Animal (OIE) per combatre la pesta bovina. Ambdues organitzacions esperen, en el termini d'uns mesos, declarar-la completament eliminada de la faç de la terra. Si fos així, "seria la primera eradicació mundial d'una malaltia animal i la segona d'una malaltia en la història de la humanitat, després de la verola", va assenyalar Diouf.