I + R | 27/01/2011  RuralCat/Innova Press

L'aigua del tractament de les olives té propietats plaguicides

Els investigadors de l'Institut del Greix (CSIC) i del Centre Les Torres-Tomejil (IFAPA) han demostrat en assajos controlats l'eficàcia de l'aigua procedent del tractament d'olives en la lluita contra bacteris i fongs patògens de plantes. L'estudi, denominat "Olive glutaraldehyde-like compounds against plant pathogenic bacteria and fungi", ha determinat les diferents capacitats de les aigües segons el tipus d'oliva: verdes o negres.

olives_cont_27_01_11

 

Les solucions aquoses generades durant l'elaboració de les olives de taula, sobretot en el procés de rentat i conservació, són contaminants i generen un greu problema mediambiental. Malgrat això, i com indica Manuel Brenes, el responsable d'aquest projecte, "posseeixen també una elevada activitat antimicrobiana que pot ser aprofitada en l'agricultura".


Així doncs, segons les investigacions realitzades, els residus líquids procedents de la conservació de les olives negres han mostrat una gran activitat bactericida enfront Erwinia, Clavibacter, Agrobacterium i Pseudomonas, i fungicida enfront espècies de Phytophthora, Colletotrichum, Alternaria, Botrytis i Pestalotiopsis.


Actualment, els dos grups d'investigació assagen aquests resultats amb plantes de tomàquet i maduixa. Ja han anunciat que les conclusions del seu treball apareixeran publicades en la revista Food Chemistry.

 

Informació relacionada