SECTOR PORCÍ | 27/01/2011  RuralCat

Iniciativa europea per posar fi a la castració quirúrgica del porc

Diversos representants dels ramaders, la indústria càrnia, científics i veterinaris, així com les ONG de benestar animal s'han reunit recentment a Brussel·les per abordar el tema de la castració quirúrgica dels porcs i les possibles alternatives per tal d'eliminar aquesta pràctica abans de l'1 de gener de 2018.

porc_cont_27_01_11

 

D'aquesta reunió se n'ha fet una "Declaració europea sobre alternatives a la castració quirúrgica dels porcs", que com a primer pas per posar fi voluntàriament a la castració d'aquests animals, insta a realitzar-la, si finalment es porta a terme, amb analgèsia prolongada i/o anestèsia. La declaració, primer acord d'aquest tipus a nivell de la UE per al benestar animal, és una invitació oberta a tots els actors del sector porcí europeu a unir-se a aquesta iniciativa de caràcter voluntari.

 

Què és la castració quirúrgica i per a què serveix?


La castració quirúrgica dels porcs es practica per impedir el desenvolupament de conductes sexuals o agressives indesitjades i evitar l'aparició de l'olor sexual, ja que el sabor i olor que tindrà la carn de porcí són un aspecte molt important que els consumidors tenen en compte en comprar aquesta carn. Segons aquesta declaració europea la castració no és una decisió del ramader, sinó una elecció motivada pel mercat, ja que l'extirpació sempre influeix en el tipus, la qualitat i la quantitat de carns i greixos.


La castració quirúrgica dels porcs constitueix una preocupació de benestar animal ja que està científicament provat que és una intervenció dolorosa fins i tot quan s'efectua en animals molt joves.