Investigadors de la UAB descobreixen l'origen virulent del Streptococcus suis
Investigadors de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) han aconseguit produir uns mutants del "Streptococcus suis", un dels patògens bacterians amb més incidència en el sector porcí, que han mostrat una capacitat infecciosa molt atenuada. Aquest descobriment obre les portes per al desenvolupament de vacunes efectives contra aquesta bactèria.
Mutants del Streptococcus suis. Font: UAB.
El Streptococcus suis és un dels patògens bacterians més preocupants per al sector porcí, sent gairebé endèmic a tots els països amb una indústria porcina intensiva. A més, és un agent zoonòtic que pot transmetre's als homes a través del contacte amb porcs o amb productes derivats d'aquests animals, arribant a produir fins i tot la mort. Malgrat la seva importància com a patogen, no es coneix massa quins són els mecanismes de virulència ni molts dels gens implicats en la seva patogènia.
En aquest treball d'investigació de la UAB, dirigit pel Dr. Jordi Barbé, i que ha comptat amb la col·laboració del GREMIP (les sigles en francès de Grup de Recerca en Malalties Infeccioses del Porc) de Canadà, s'han creat uns mutants del Streptococcus suis a través d'una desregularització en el transport de zinc i de ferro. En un model experimental de ratolí, s'ha demostrat per primera vegada que, en aquestes condicions, les cèl·lules de Streptococcus suis són molt menys virulentes i, a la vegada, molt més sensibles a l'estrès oxidatiu produït per agents oxidants, com el peròxid d'hidrogen.
Aquest treball serveix com a base teòrica per poder dissenyar i obtenir soques vacunals, basades en els sistemes de captació de ferro i zinc per prevenir la infecció promoguda per aquest patogen.