ALIMENTACIÓ I NUTRICIÓ | 04/02/2011  AlimenCat

Quins beneficis nutricionals ens aporta la llet de cabra?

Un grup de recerca del Departament de Fisiologia i Institut de Nutrició i Tecnologia dels Aliments de la Universitat de Granada (UGR) ha comprovat que la llet de cabra aporta molts beneficis per a la salut i, a més, conté diversos nutrients que la fan comparable a la llet materna.

cabra_cont_04_02_11

 

Segons els investigadors de la UGR, la llet de cabra conté menys caseïna, responsable de la majoria de les al·lèrgies a la llet de vaca, de la mateixa forma que succeeix amb la llet de dona. "Per aquest motiu, en alguns països és utilitzada com a base per a l'elaboració de llets maternitzades en substitució de la llet de vaca", destaquen els investigadors de la UGR.
 
Un altre aspecte beneficiós de la llet de cabra té relació amb la quantitat i naturalesa dels seus oligosacàrids, de composició també semblant als de la llet materna. Aquests compostos arriben a l'intestí gruixut sense digerir i ajuden al desenvolupament d'una flora probiòtica que competeix amb la flora bacteriana patògena, i l'elimina.
 
A més, l'estudi també confirma que el consum habitual de la llet de cabra en individus amb anèmia per deficiència de ferro millora la seva recuperació, ja que potencia la utilització nutritiva de ferro i l'eficàcia de regeneració de l'hemoglobina, és a dir, minimitza les interaccions entre calci i ferro. D'altra banda, aquest tipus de llet protegeix l'estabilitat de l'ADN, fins i tot en situacions de sobrecàrrega de ferro derivades de tractaments prolongats amb aquest mineral, per pal·liar l'anèmia.
 
Alhora, segons els investigadors, el greix de la llet de cabra disminueix els nivells de colesterol total i manté uns nivells adequats de triglicèrids i transaminases (GOT i GPT). Això fa que sigui un aliment recomanable per a la prevenció de malalties cardiovasculars.
Els científics de la UGR apunten que, respecte a la seva composició mineral, la llet de cabra és rica en calci i fòsfor, " la qual cosa dóna lloc a una millora en els paràmetres de formació òssia". Així mateix, presenta major quantitat de zinc i seleni, essencials per a la defensa antioxidant i prevenció de malalties neurodegeneratives.
 
Per totes aquestes raons, els científics de la UGR consideren que "s'ha de potenciar el consum habitual de la llet de cabra (o el dels seus derivats) entre la població en general i, especialment, entre totes aquelles persones que presentin al·lèrgia o intolerància a la llet de vaca, problemes de malabsorció, colesterol elevat, anèmia, osteoporosi o tractaments prolongats amb suplements de ferro".
 

 

Informació relacionada