I + R | 08/02/2011  AlimenCat

CENTA-IRTA desenvolupa una nova aplicació informàtica per a la seguretat alimentària

El Centre de Noves Tecnologies i Processos Alimentaris (CENTA-IRTA) ha presentat, amb motiu de la jornada sobre "Disseny i validació de processos tèrmics", un nou programari capaç de dissenyar, validar i documentar les condicions que garanteixen, durant un procés tèrmic, el nivell adient d'inactivació dels patògens en els aliments.

gràfic_cont_08_02_11.jpg

Imatge del simulador d'inactivació microbiana. Font: CENTA-IRTA.

 

Un dels objectius d'aquesta eina informàtica és l'avaluació de forma ràpida i senzilla de la inactivació tèrmica dels microorganismes, i així poder documentar els criteris establerts per la pròpia empresa en el pla d'APPCC (anàlisi de punts crítics), en termes de seguretat alimentària. El responsable de projectes tècnics del CENTA, Marc Permanyer, ha afirmat que "tot i que de moment només es disposa de la versió beta del programa, aquest servei ja està disponible des del CENTA, tant per a les grans indústries com per a les PYMES, incloent-hi el sector de la restauració".
 
A partir d'un mínim de 20 parells de dades de temps i temperatura en el punt més fred de l'aliment, el programa permet reconstruir la corba de cocció complerta i determinar el valor de pasteurització estàndard, així com el d'inactivació per a cada microorganisme seleccionat. "En el cas d'un plat precuinat a base de carn (tipus tapa), pasteuritzat en l'envàs final i processat tèrmicament, per exemple, el programa proporciona un valor de pasteurització de 65,7 i una predicció d'inactivació per Salmonella, E. coli i S. aureus de 18,4, 18,1 i 34,5 logaritmes, respectivament", ha informat Permanyer. Segons l'expert del CENTA, "aquest software permet, en definitiva, implantar criteris quantitatius molt útils per a la gestió de la seguretat alimentària".
 
La jornada tècnica, organitzada a finals del mes de gener pel CENTA, l'Institut d'Investigació i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) i l'Agència Catalana per a la Seguretat Alimentària (ACSA), va tenir lloc a l'Auditori Narcís de Carreras de "La Caixa", a Girona, i fou inaugurada pel director general de l'IRTA, el Dr. Josep Maria Monfort.
 
A la jornada assistiren més de 250 persones procedents, majoritàriament, d'empreses del sector alimentari i d'aquelles dedicades a l'assessorament i a la certificació en l'àmbit de la seguretat dels aliments, juntament amb un gran nombre de responsables de la salut pública de l’administració.