PORCÍ | 05/10/2017  RuralCat/Firad de Lleida

El porcí busca quota de mercat fora de la UE

L’Associació Nacional de Productors de Bestiar Porcí es mostra força optimista pel que fa al futur del sector porcí gràcies a la internacionalització i a les noves quotes de mercat en països fora de la Unió Europea.

Miguel Ángel Higuera, director de l’Associació Nacional de Productors de Bestiar Porcí (Anprogapor), durant la conferència. Autor: J. Gómez. Font: Fira de LLeida

Miguel Ángel Higuera, director de l’Associació Nacional de Productors de Bestiar Porcí (Anprogapor), durant la conferència. Autor: J. Gómez. Font: Fira de LLeida

En el marc de la Fira de Sant Miquel i la conferència "Reptes i perspectives de futur del sector porcí", el director de l’Associació Nacional de Productors de Bestiar Porcí (Anprogapor), Miguel Ángel Higuera ha constatat la importància del sector en l'economia agrària espanyola, ja que “el sector porcí representa més del 38% de la producció final ramadera i el 14% de la producció final agrària”. Així mateix ha assegurat que la facturació del sector al 2016 va ser de 6.000 milions d'euros, un fet que el posiciona com a primer país productor de porcs d’Europa i com a quart productor mundial de carn de porcí.

Catalunya concentra el 25% de la producció i gairebé el 45% dels sacrificis de porcí de tot l’Estat, el que la converteix en la comunitat més important del sector, mentre que “Lleida és el centre neuràlgic de referència del sector porcí”, ha dit.

Les xifres que ha aportat Miguel Ángel Higuera posen de manifest la vocació netament exportadora del sector. “Els creixements que hem tingut en els darrers anys s’han focalitzat a guanyar quota de mercat en d’altres països. Per això ara el repte del sector és aconseguir tercers països on els requisits per exportar són diferents dels de la UE”. Higuera assegura que el sector ramader i el carni estan fent una molt bona feina per conquerir aquests nous mercats.

El conferenciant s’ha mostrat optimista respecte al futur immediat del sector i ha pronosticat que el preu mig del porc a l’acabar l’any podria estar sobre l’1,28 €/Kg, “això sí, sempre pendents d’Alemanya”, ha dit. També ha aconsellat als productors que defensin la qualitat de la seva carn davant de campanyes “poc netes” com la de l’abús d’antibiòtics en la producció porcina espanyola.  

Cal recordar que també a finals de setembre, a Brussel·les, Miguel Ángel Higuera ha estat escollit nou president del Grup de Treball de Sanitat i Benestar Animal del COPA-COGECA.