SECTOR RAMADER | 21/02/2011  RuralCat

Quins usos pot tenir la llana en el sector de la construcció?

Les fibres de la llana d'ovella és poden transformar en un aïllant tèrmic i acústic per a la construcció d'edificis, ja que és un material transpirable que absorbeix la humitat i evita la condensació. Tanmateix, poden millorar la qualitat dels maons, afegint-se als materials argilosos de la seva composició.

obrador_cont_21_02_11

Cartell de les jornades informatives sobre els usos de la llana en el sector de la construcció. Font: Obrador de Xisqueta.

 

La llana cent per cent natural, a part de regular l'ambient càlid a l'hivern i el fresc a l'estiu, és un producte lliure de productes tòxics i al·lèrgics. La seva utilització com aïllant, donat que és un producte totalment reciclable, suposa un pas endavant en la reducció de l'impacte mediambiental. Cal mencionar però, que existeixen algunes contraindicacions en l'ús d'aquest tipus de material. Un d'ells és que no pot estar en contacte directe amb l'aigua, ni es pot aplicar cap altre tractament addicional que pugui alterar les seves propietats i prestacions.
 
Per altra banda, l'estudi de la utilització de la llana en la construcció ha donat lloc a altres possibilitats com la fabricació de maons més resistents i ecològics. Així ho han descobert investigadors espanyols i escocesos en afegir fibres de llana al material argilós amb què es fabriquen els maons. Segons els autors de l'estudi "és una alternativa més sostenible i saludable que els materials de maçoneria convencionals, com l'argila cuita i els blocs de formigó".
 
 

Jornades informatives a Llavorsí i La Seu d'Urgell

Precisament, gràcies al creixent interès que suscita aquesta temàtica, l'Obrador Xisqueta ha organitzat, amb la col·laboració del Col·legi d'Arquitectes (delegació del Pirineu) i l'Institut Gaudí de la Construcció de Lleida, dues jornades informatives entorn la versatilitat i eficiència energètica d'aquest material pel que fa a l'aïllament d'edificacions. La primera d'elles tindrà lloc a Llavorsí el proper dijous 24 de febrer i, la segona, el dilluns 21 de març a La Seu d'Urgell.
 
Aprofitar la llana per aquests usos i donar-ho a conèixer és un dels objectius de l'Obrador Xisqueta, una associació que treballa per treure partit de la llana de la raça Xisqueta, autòctona de l'Alt Pirineu i fins fa poc considerada en perill d'extinció. L'obrador és una associació sense ànim de lucre vinculada al Projecte Grípia, que pretén dinamitzar el sector primari del Pallars Sobirà, el Pallars Jussà i l'Alta Ribagorça, a través de la primera Escola de Pagesia i Activitat Pastoral de Catalunya.