PROMOTRUF | 24/02/2011  AlimenCat

Nova iniciativa per revalorar la tòfona negra a Catalunya i Aragó

Promotruf, un nou projecte promogut pel Centre Tecnològic Forestal de Catalunya, neix amb l'objectiu de revalorar la tòfona negra gràcies a la millora de les tècniques d'identificació i els sistemes de certificació de qualitat. El pla es desenvoluparà a Catalunya i Aragó, i comptarà amb una subvenció de 105.696 euros.

tòfona_spral_24_02_11

Un gos buscant tòfones. Font: MARM.

 

Aquest projecte pilot de desenvolupament rural, emmarcat en la Xarxa Rural Nacional, i finançat pel Ministeri de Medi Ambient i Medi Rural i Marí (MARM), es durà a terme a 51 municipis de Lleida i 36 de Tarragona; i a 202 municipis d'Osca i 236 de Terol.
 
El projecte es basa en els resultats obtinguts en seminaris i tallers en els quals van participar entitats públiques i privades d'àmbit local, provincial i nacional, i on es va constatar la necessitat de promoure la modernització agroindustrial de la tòfona negra a l'Estat, impulsar la seva visualització i potenciar una producció estable i de qualitat.
 
Per aquest motiu, Promotruf té previst, entre les seves activitats, la millora de les tècniques d'identificació d'aquest producte mitjançant el desenvolupament de dispositius tecnològics orientats a la seva línia genètica i bioquímica, així com la transferència dels resultats d'aquesta iniciativa a d'altres territoris.
 
Així doncs, es pretén que l'aprofitament silvestre i el cultiu de la tòfona negra pugui suposar per al món rural una important font de riquesa en les zones aptes per al seu desenvolupament, convertint-se en una activitat complementària a les activitats agràries tradicionals, diversificant l'economia rural i afavorint un equilibri territorial, a través de la modernització, el segell o marca de qualitat que visualitzi i valori la tòfona espanyola i la dinamització del sector.