ALIMENTS AMB BASES LÀCTIES | 28/02/2011  AlimenCat

L'IRTA i Ordesa inauguren una planta pilot d'última generació

La multinacional catalana Laboratoris Ordesa, especialitzada en alimentació infantil, i l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) han inaugurat una planta pilot d'última generació a Monells, Girona. Aquest iniciativa, resultat d'un acord estratègic d'investigació entre ambdues organitzacions, compta amb una inversió superior als 2 milions d'euros, i permetrà la realització de processos a escala per al desenvolupament de nous productes làctics reduint en un 70% temps i costos.

visita_cont_28_02_11.jpg

El conseller Josep Maria Pelegrí i el Príncep d'Astúries en un moment de la visita. Font: Generalitat de Catalunya.

 

La planta, una de les més modernes del sud d'Europa, és una instal·lació multifuncional que desenvoluparà aliments amb bases làcties, així com d'altres productes com llets vegetals, begudes isotòniques o sucs de fruita.  A més de testar les investigacions de l'IRTA i d'Ordesa, també es duran a terme projectes "sota demanda" d'altres empreses que no tinguin la possibilitat de poder provar els seus processos a escala.
 
Amb una superfície total de 387,52 metres quadrats, la instal·lació està formada per tres sales en les quals es desenvoluparan les etapes principals del processament (recepció de la llet, descremat, evaporat, pasteurització, homogeneïtzació, tractament UHT i assecat spray dried), més una sala per a l'envasament del producte en pols, entre d'altres espais operatius. En aquest equipament cal destacar la torre d'assecat, única a Espanya.
 
La nova instal·lació ha estat concebuda per a lots amb un màxim de producció d'uns 500 quilos, la qual cosa suposa un estalvi important tant en el temps com en el cost de producció, aproximadament un 70 per cent menys en comparació a una planta industrial estàndard.
 
La inauguració d'aquesta nova planta va anar a càrrec del Príncep d'Astúries i Girona, Felip de Borbó, i va comptar també amb l'assistència del conseller d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep M. Pelegrí; el secretari d'Estat del Ministeri de Ciència i Innovació, Felipe Pétriz ; el president del Grup Ordesa, Josep M.Ventura, i el director general de l'IRTA, Josep M. Monfort.
 
Aquest acord, exemple de col·laboració entre l'empresa privada i l'administració pública, té com a principal valor el know-how que aporten ambdues organitzacions i la seva capacitat per impulsar nous productes de major valor afegit. En aquest context, el conseller Pelegrí ha destacat que aquest projecte posa de manifest la iniciativa i la capacitat de lideratge de les nostres empreses i centres de recerca, que aporten un valor afegit innegable al nostre teixit productiu.